Napi ajánlatok Étlap / Menü English Deutsch
Életmód | Cikkek | Kiadványok Elérhetőség | Rendezvények | Főzőtanfolyam

A NAPFÉNYES ÉTTEREM MEGHÓDíTJA OLASZORSZÁGOT

vegan pizza

A Napfényes Étterem nagy népszerűségnek örvend a Budapestre érkező külföldi, vegán turisták körében. Cikkünk apropóját az adja, hogy a Pagine Vegan olasz portál keresett meg bennünket azzal a céllal, hogy Éttermünket az olasz vegánok népes táborának bemutassa. Ezt a cikket ajánljuk most honlapunk látogatói számára is, ahol a Pagine Vegan Bödör Zoltánnal, a Napfényes Étterem Kft. ügyvezető igazgatójával készített interjút. (A cikk olvasásához kattintson a "Bővebben" gombra.)

Az eredeti olasz cikk, ezen a linken elérhető: http://www.paginevegan.it/budapest-napfenyes-etterem-sole-vegano-sul-danubio/

Jó olvasást kívánunk a cikkhez! Aki megéhezne a cikk olvasása közben, azokat szeretettel várjuk egy finom vegán ebédre vagy vacsorára Budapesten a Napfényes Éttermekbe!


A PAGINE VEGAN OLASZORSZÁGI PORTÁL INTERJÚJA BÖDÖR ZOLTÁNNAL, A BUDAPESTI NAPFÉNYES ÉTTEREM ÜGYVEZETŐ IGAZGATÓJÁVAL

– A Napfényes Étterem azt jelenti, hogy az étterem maga napfényes? Azért választották ezt a nevet, mert kifejezetten szép, panorámás helyen van az étterem, vagy azért, mert a Napnak szimbolikus jelentése van az Önök számára?

– A Napfényes név utal az éltető, az élethez nélkülözhetetlen Napra. A Nap az élet, az életerő elsődleges forrása. Ennek köszönhetően teremnek meg a növények, amelyek magukban hordoznak mindent, ami az egészséges, teljes értékű táplálkozáshoz szükséges. És ahogyan a Nap sugarai elérnek és táplálnak mindent és minden embert korra, nemre, vallásra, világnézetre való tekintet nélkül, úgy a mi célunk is mindenki számára kínálni a Nap gyümölcseit, a tisztán növényi eredetű ételeket.

– Az itt dolgozók közül kik vegánok, és hogyan született a döntés az alkalmazottakról?

– A Napfényes Étteremben a vezetőség, a szakácsok, a felszolgálók, a menedzserek, a pénzügyi és adminisztratív munkatársak egytől egyig vegánok. Nem esznek húst, tojást, halat, tejterméket, nem isznak alkoholt és nem dohányoznak. A konyhai kisegítők nagy része is vegán, csak néhányuk lakto-vegetáriánus, azaz fogyaszt tejterméket. Az ilyen munkaerő alkalmazása nálunk életszemlélet kérdése. A hitelességünk múlik azon, hogy valóban azt is tegyük, úgy éljünk, ahogyan hirdetjük, tudván, hogy a növényi étrend testnek-léleknek jót tesz. Így nem esünk abba a hibába, hogy bort innánk, miközben vizet prédikálunk. Vegán séfünk, Kovács Zoltán már a médiában is ismert és népszerű, gyakran szerepel különféle gasztronómiai műsorokban vegán finomságaival.

– Mikor nyitott meg a Napfényes Étterem, és hogyan fogadták a hazai és külföldi vendégek?

– Az első Napfényes Étterem nyolc évvel ezelőtt, 2008-ban nyílt meg Budapest egy eldugottabb utcájában, a Rózsa utcában. Nagyon hamar népszerű lett különleges és finom ételeinek köszönhetően, no meg mert akkoriban a fővárosban még csak nagyon kevés vegán hely volt.

Mivel a magyar specialitások vegán módon elkészítve (például a kolozsvári töltött káposzta vagy a babgulyás) egyedül a mi konyhánk specialitásai voltak, az étterem nagyon hamar kedvenc helye lett azoknak a turistáknak is, akik szeretik megkóstolni a helyi jellegzetességeket, ugyanakkor fontos számukra, hogy egészségeset és könnyűt egyenek. Így aztán az első étterem hamar kicsinek bizonyult: egy idő után előzetes foglalás nélkül már nem lehetett asztalhoz jutni, és gyakran hosszú sorban várakoztak szabad asztalért az emberek. Így merült fel, vendégeink unszolására az ötlet, hogy nyissunk egy újabb, már nagyobb és központibb helyen lévő éttermet. Sőt, a nyári fesztiválokon árult vegán streetfood sikere nyomán most helyet keresünk egy állandó, egész évben nyitva tartó budapesti vegán streetfood bisztrónak is.

A második Napfényes Étterem a belváros szívében, a sétálóutcához és a Dunához közel, 2015 márciusában nyílt meg. Tágas és kellemes terei különleges élményt nyújtanak, és lehetővé teszik az éttermen belül egy vegán cukrászda üzemelését is. Az étterem étlapján a tradicionális fogások mellett megtalálhatók az olasz konyha kedvencei, a pizza, a pasta, vagy például a mediterrán saláta is. Újdonság az előző étteremhez képest, hogy tartozik hozzá egy 2016 nyarán frissen felújított rendezvényterem is, amely egyedi kulturális programokat kínál: van színház, filmklub, kiállítások, koncertek, bűvészshow, önismereti és életmód-workshopok, táncház, gyermekprogramok és számos egyéb érdekesség. A rendezvényterem bérelhető családi vagy céges eseményekre, konferenciákra, tréningekre is. Csoportok számára igény esetén vacsoraesteket is tartunk.

A Napfényes Étterem így valóban egy ékszer Budapest szívében, ahol a gasztronómia és a kultúra találkozása különleges hangulatot teremt akár egyedül, akár párban vagy nagyobb társaságban térünk be ide. Aki a kulturális programokra érkezik, előtte vagy utána egy jót vacsorázhat, sütizhet vagy fagyizhat nálunk; aki pedig inkább csak enne, de szereti a zenét, azok számára ajánljuk rendszeres aláfestő dzsessz-, illetve zongoraestjeinket az étteremben.

– Könnyen válhatna-e Magyarország vegán országgá, vagy vannak olyan politikai és gazdasági érdekek, amelyek ennek útjában állnak, mint például Olaszországban az állattenyésztők érdekképviselete?

– Magyarországon a vegánság, vagy legalábbis az egészséges növényi étrend egyre nagyobb tért hódít, az évszázadokra visszanyúló erős húsevő hagyományok ellenére. Mi azt tekintjük küldetésünknek, hogy mindenki számára lehetővé tegyük a teljes értékű növényi alapú étkezést, mégpedig kellemes miliőben – függetlenül mindenfajta politikai vagy gazdasági érdektől.

– Ha egy szóval kellene Budapestet meghatároznia, mi lenne az?

– A Duna ékköve, Kelet Párizsa, kihagyhatatlan – ezek jutnak eszembe róla.

– Jellemzően inkább fiatalok, vagy valamely más korosztály, esetleg mindenféle korúak látogatják az éttermet?

– Bátran mondhatjuk, hogy minden korosztály számára kedvelt hely vagyunk. Jönnek családok gyerekekkel, nagyszülőkkel; jönnek párok, baráti társaságok, turisták a világ minden tájáról. Illetve, mivel tényleg különlegességnek számítunk, kedvelt törzshelye lettünk sok művésznek, színésznek, írónak, zenésznek is. Az étlapunkat is úgy terveztük meg, hogy minden korosztály és mindenfajta ízlésű vendég találjon kedvére valót. Az idősebbek vagy a hagyományos ízeket kedvelők számára a tradicionális, illetve a gyakran otthon is készített, egyszerűbb fogásokat kínáljuk. Van gyermekmenü levessel, tésztával, pizzával vagy rántott sajttal és sült krumplival; az ínyencek a nemzetközi konyha remekeiből is választhatnak, és ahogyan már mondtam, a turisták kipróbálhatják a jellegzetes magyar fogásokat is vegán módon elkészítve.

– Tegyük fel, hogy olasz turista vagyok, és nagyon szeretném kipróbálni az éttermet, mert megtetszett a rendkívül gazdag választék. Mit ajánlanak ma reggelire és vacsorára?

– Az étterem déltől este fél tizenegyig folyamatos nyitva tartással üzemel, vagyis jelenleg ebédet és vacsorát, illetve egész nap süteményeket kínálunk. Az à la carte étlap mellett van mindig napi menünk is: ma például könnyű gyümölcsleves vagy zöldborsóleves; főételnek grillezett szejtán barbecue-szósszal, rizzsel, vagy növényi rántott sajt sült krumplival és tartármártással. Édességnek ma Gundel-palacsintát ajánlunk, ami egy dióval és vegán csokikrémmel készült, jellegzetes magyar finomság. Estére a két személyes vegyes tálat, a Naptálat ajánljuk, rajta különféle sültekkel és köretekkel a zöldséges rántott palacsintától a grillezett szejtánon át a rántott sajtig, sajttal töltött rántott szejtánig és falafelgolyóig. Köretként hagymás burgonyát, rizst és párolt káposztát kínálunk hozzá.

– Elmesélné, milyen egy magyar különlegesség vegán módon elkészítve?

– Tőlünk, vegánoktól gyakran kérdezik: „Mit esztek ti valójában, csak füvet és répát, mint a nyulak?” Aztán amikor eljönnek hozzánk, tátva marad a szájuk, tíz ujjukat is megnyalják, és el sem akarják hinni, mi mindent lehet enni vegán módra. Volt már olyan vendégünk is, aki tényleg nem akarta elhinni, hogy vegán ételeket evett. Úgyhogy nincs okunk panaszra: szinte bármit el lehet készíteni tisztán növényi alapanyagokból. Ami igazán számít, az a fűszerezés, hogy ugyanazt az élményt nyújtsa, mint az eredetileg húsból készített étel. Itt van például a babgulyás: egy rendkívül gazdag, babbal, zöldségekkel készített, fokhagymával, pirospaprikával és növényi tejföllel ízesített leves – vendégeink szerint finomabb is, mint az eredeti! Vagy egy másik tipikus magyar étel: a kolozsvári töltött káposzta. Ezt eredetileg darált hússal, rizzsel, szalonnával, savanyú káposztával készítik, pirospaprikával, tejföllel, fűszerekkel ízesítik. A vegán változatban ugyanazokat a fűszereket használjuk, de a húst szejtánnal helyettesítjük, a szalonna helyett pedig sült-füstölt növényi virslit kínálunk – mennyei fogás!

És itt most hadd ajánljam rendszeres vegán főzőtanfolyamainkat is, amelyeket azért szervezünk, hogy megmutassuk, milyen egyszerű és lehetőségekben gazdag a vegán konyha. Olasz vendégeink kedvéért pedig azt is újra kiemelném, hogy a magyar specialitások mellett étlapunkon több mint tízféle pizzát kínálunk, illetve spagettit és focacciát is készítünk – nem is beszélve a híres minestronéról!

– Az italok között nem található alkohol és presszókávé. Mi ennek az oka?

– Igen, elsőre tűnhet túlzásnak is ez a döntésünk, de alapfilozófiánk, hogy nem fogyasztunk és nem is kínálunk fogyasztásra alkoholt és koffeintartalmú italokat. Tisztában vagyunk vele, hogy sokak számára egy pohár bor, vagy egy korsó sör nélkülözhetetlennek tűnik egy jó étkezéshez, a kávéról nem is beszélve. Számukra nagyon finom gabonakávét, illetve cappuccinót kínálunk növényi tejjel; az alkoholos italok helyett pedig jó szívvel adjuk házi gyömbéres limonádénkat, illetve a frissen facsart vitaminkoktélokat.

– Kik dolgoznak a konyhán: szakképzett munkaerő, vagy lelkes amatőrök?

– A konyhán szakképzett, vegetáriánus és vegán szakácsok dolgoznak, míg a felszolgálók között a szakmabeliek mellett vannak a vegán táplálkozás iránt elkötelezett lelkes amatőrök is – köztük például tanárok, művészek vagy éppen közgazdászok... Így a munkatársak „kiváló egyveleget” alkotnak: a szakképzettek garantálják a minőséget, a többiek pedig a szívüket-lelküket adják a vendégeknek. Séfünk és még egy szakácsunk ezt megelőzően évekig dolgozott négy-ötcsillagos szállodák konyháin. Majd amikor vegánok lettek, úgy döntöttek, hogy szakmai tudásukat is a vegán táplálkozás terjesztése érdekében hasznosítják.

– Az étterem honlapjáról világosan látszik, hogy valóban napfényes, és finom, egészséges ételeket kínál; ugyanakkor szórakozás, zene és tánc is várja a vendégeket. Hogyan lehet ezt a kettőt párhuzamosan végezni?

– A válasz egyszerű: csapatmunkával! Az étterem és a rendezvényterem munkatársai egymással szoros együttműködésben, egyformán lelkesen dolgoznak. Minden héten tartunk munkatársi megbeszéléseket, ahol az aktuális szakmai kérdések megbeszélése mellett igyekszünk egymásra is odafigyelni: mindenki megoszthatja személyes dolgait is a többiekkel, és mindenki értő figyelemmel van a másik iránt. Az esetleges problémák, konfliktusok is mindig együttes erővel kerülnek megoldásra. Azt mondhatjuk, hogy az étterem munkatársai valódi közösséget alkotnak.

– Nagyon keresettek a kiadványaik is, különösen a receptkönyvek: sikere van a vegán kiadványoknak Budapesten?

– Igen, egyre népszerűbbek a vegán kiadványok Budapesten és az egész országban. Könyveink nagyon keresettek, és nemcsak a vegánok és vegetáriánusok, hanem a különféle ételallergiában (tej-, tojás-, gluténérzékenység stb.) szenvedők és az egészséges táplálkozás húsevő hívei között is egyre inkább. Sok megkeresés érkezett már, hogy fordítsuk le angolra, olaszra, németre – ez nagyon hasznos lenne vegánok számára, és új horizontokat nyitna mások számára is.

– Számolnak-e Önök azzal a lehetőséggel, hogy ha csak rövidebb időre is, de olasz munkatársat alkalmazzanak?

– Olasz munkaerő alkalmazása egy távolabbi jövőben lehetséges, a nyelvi akadályok miatt. Nyitottak lennénk viszont olasz–magyar kulináris csereprogramokra, közös workshopokra, főzőtanfolyamokra Magyarországon és Olaszországban.

– Hogyhogy beszélnek olaszul a Napfényes Étteremben?

– Az olaszok és Olaszország mindig is közel álltak a magyarok szívéhez. Elég csak a két trikolór zászlót megnézni. Így nem csoda, hogy az olasz mint második idegen nyelv nagyon népszerű a magyarok körében. A munkatársaink között is akad olyan, aki a vendégekkel akár olaszul is tud kommunikálni. A rendezvényszervezőnkön keresztül pedig akár olaszul is tudunk egyeztetni csoportos foglalásokról, különleges ajánlatokról vagy igényekről, együttműködésekről, az alábbi elérhetőségeken – e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ; telefon: +36-30-231-6128. Weboldalunk pedig az alábbi címen található: www.napfenyesetterem.hu.

– Egy utolsó kérdés: mennyibe kerül egy étkezés a Napfényes Étteremben?

– Áraink rendkívül kedvezőek, ráadásul hat éve érdemben nem is változtak. Külföldiek gyakran még túl olcsónak is találnak minket. Ennek az árpolitikának az az oka, hogy a turisták mellett szeretnénk elérhetők maradni az átlag magyar vendégek számára is. Így egy bőséges étkezés első és második fogással, desszerttel 12-18 euró között kapható.

 
2017. december 16., szombat
  • Algaleves magyarosan, padlizsán betéttel   szóját tartalmazzellert tartalmaz
  • 500 Ft
  • Lasagne zöldségesen, növényi sajttal sütve   glutént tartalmazzellert tartalmaz
  • 1400 Ft
  • Gyros tál szójacsíkokkal, salátával, burgonyával, fűszeres öntettel   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 1400 Ft
  • Erdélyi rakott savanyúkáposzta   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 1400 Ft
    16 December 2017, Saturday
  • Hungarian seaweed soup with eggplant   szóját tartalmazzellert tartalmaz
  • 500 HUF
  • Lasagna with vegetables and non-dairy cheese   glutént tartalmazzellert tartalmaz
  • 1400 HUF
  • Gyros dish with soy strips, lettuce, potatoes and spicy sauce   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 1400 HUF
  • Transylvanian layered cabbage   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 1400 HUF
    2017. december 17., vasárnap
  • Bajor burgonyaleves   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmaz
  • 500 Ft
  • Patiszon bundában bulgúrral, majonézes zöldborsóval   glutént tartalmazszóját tartalmazmustárt tartalmaz
  • 1400 Ft
  • Erdőmester szejtán burgonyafánkkal   glutént tartalmazzellert tartalmazmustárt tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 1400 Ft
  • Marokkói töltött paprika csicseris rizzsel   glutént tartalmazszóját tartalmazmogyorót tartalmaz
  • 1400 Ft
    17 December 2017, Sunday
  • Bavarian potato soup   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmaz
  • 500 HUF
  • Breaded patty pan squash with bulgur and green peas with "mayonnaise"   glutént tartalmazszóját tartalmazmustárt tartalmaz
  • 1400 HUF
  • Forester seitan with potato doughnuts   glutént tartalmazzellert tartalmazmustárt tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 1400 HUF
  • Moroccan stuffed paprika with rice and chickpeas   glutént tartalmazszóját tartalmazmogyorót tartalmaz
  • 1400 HUF
    2017. december 16., szombat
  • Kukoricakrémleves nachos-szal   szóját tartalmaz
  • 500 Ft
  • Lasagne növényi "sajttal"   glutént tartalmazzellert tartalmaz
  • 1400 Ft
  • Gyros tál szójacsíkokkal, salátával, burgonyával, fűszeres öntettel   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 1400 Ft
    16 December 2017, Saturday
  • Cream of corn soup with nachos   szóját tartalmaz
  • 500 HUF
  • Lasagna with non-dairy cheese   glutént tartalmazzellert tartalmaz
  • 1400 HUF
  • Gyros dish with soy strips, lettuce, potatoes and spicy sauce   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 1400 HUF
    2017. december 17., vasárnap
  • Bajor burgonyaleves   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmaz
  • 500 Ft
  • Marokkói töltött paprika csicseriborsós rizzsel   glutént tartalmazszóját tartalmazmustárt tartalmaz
  • 1400 Ft
  • Erdélyi rakott savanyúkáposzta   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 1400 Ft
    17 December 2017, Sunday
  • Bavarian potato soup   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmaz
  • 500 HUF
  • Moroccan stuffed paprika with rice and chickpeas   glutént tartalmazszóját tartalmazmustárt tartalmaz
  • 1400 HUF
  • Transylvanian layered cabbage   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 1400 HUF
    * Nem gluténmentes környezetben készült, hozzáadott glutént nem tartalmaz.
    Made in an environment containing gluten, contains no added gluten.


    A napi ajánlatot 12–17 óráig, valamint a kínálat erejéig szolgáljuk fel.
    Our daily offers are served from noon to 5 pm and are subject to availability

    Jelmagyarázat:

    glutént tartalmazglutént tartalmazszóját tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmazzellert tartalmazmustárt tartalmazmustárt tartalmazdióféléket tartalmazdióféléket tartalmazszezámmagot tartalmazszezámmagot tartalmazmogyorót tartalmazmogyorót tartalmaz




    Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész információt kapjon újdonságainkról!
    Vegn tterem Vegn tterem Vegn tterem Vegn tterem Vegn tterem

    Napfényes Étterem és Cukrászda • 1053 Budapest, Ferenciek tere 2. (a Veres Pálné és a Curia utca sarkán)
    Telefon: 06-20-311-0313 • Nyitva tartás: H-V 12:00 - 22:30 (konyhazárás: 22 órakor)


    Napfényes Étterem és Pizzéria • 1077 Budapest, Rózsa utca 39.
    Telefon: 06-20-313-5555 • Nyitva tartás: H-V 12:00 - 22:30 (konyhazárás: 22 órakor)
    Asztalfoglalás csak telefonon nyitvatartási időben! – info@napfenyesetterem.hu