Napi ajánlatok Étlap / Menü English Deutsch
Életmód | Cikkek | Kiadványok Elérhetőség | Rendezvények | Főzőtanfolyam

Mivel lakjanak jól a gluténérzékenyek, ha nem akarnak húst enni?

buza

A gluténérzékenyeknél sajnos szinte „automatikus” reakció, hogy sokkal több húst fogyasztanak, így kerülve el a gluténtartalmú ételeket.

Fontos tudni azonban, hogy a túlzott fehérjefogyasztás számos betegséghez vezethet. A többletfehérje a szervezetben önmérgeződési folyamatot indít el, megterheli a kiválasztószerveket, és a bejutott emésztetlen fehérje egy része nem is tud kiürülni a szervezetből.
Azok a gluténérzékenyek, akik nem akarnak húst enni, vagy csökkenteni akarják az étrendjükben szereplő hús mennyiségét, bátran fogyaszthatnak olyan gabonákat, amelyek nem tartalmaznak glutént, vagyis rizst, kölest és kukoricát, az ezekből készült tésztákat és kásákat, burgonyát, olajos magvakat, hüvelyeseket (pl. bab, borsó, lencse), valamit nyers zöldségeket és gyümölcsöket minden mennyiségben.

A hüvelyesek fogyasztásának nagy előnye, hogy míg a fehérjetartalmuk növényi viszonylatban magas, alacsony zsírtartalommal rendelkeznek, így kiválóan alkalmasak a fehérjebevitel biztosítására, a koleszterinszintet azonban nem emelik meg. Emellett kiváló szénhidrátforrások is.

Ami a gluténérzékenyek egyéb szénhidrátbevitelét illeti, a rizs, különösen a barna rizs fogyasztása javasolt, mivel magas a komplex szénhidráttartalma.  Támogatja az anyagcserét, jól bevált gyomor- és bélproblémákra, segít hajhullás esetén, nyugtató hatással van az idegrendszerre. Kalciumot, magnéziumot, foszfort, káliumot, szerves sókat és B-vitaminokat tartalmaz.

A köles a közhiedelemmel ellentétben nem csupán madáreledelként hasznosítható: sok kovasavat tartalmaz, gazdag fluorban, kénben valamint foszforban, és nem elhanyagolható vas-, magnézium-, kálium-, és cinktartalma sem. Erősíti az immunrendszert, a kovasavak pedig az érfalakra, a kötőszövetekre, a hajra és a körmökre vannak jó hatással. Fluortartalmának köszönhetően segít megerősíteni a fogzománcot, megelőzi a fogszuvasodást. Kölesben gazdag étrend mellett a gyulladások is gyorsabban gyógyulnak, B-vitaminjai pedig az idegrendszerre gyakorolnak kedvező hatást. A köles emellett szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét. Lúgos kémhatású, ezért természetgyógyászok szerint kiemelt szerepe lehet testünk sav-bázis egyensúlyának fenntartásában. Könnyen emészthető, nem okoz gázképződést. Különösen alkalmas kisgyerekek, növekedésben lévő fiatalok, kismamák és betegek táplálására.

A kukorica könnyen emészthető, nagy mennyiségben tartalmaz karotint és cinket, emellett vas, foszfor, kálium, mangán és réz is található benne. Csírája magas olajtartalmú, a belőle készült hidegen sajtolt olaj értékes E-vitaminforrás.

 

Ajánlott kiadványaink:

Célunk e füzetecskével segíteni mindazoknak, akik étrendjüket a természetes életmód elveinek megfelelően szeretnék kialakítani. A vegán receptek különböző ételféleségek széles skáláját fedik le a gabonakásáktól az édességekig.

Bővebben...

 


Recept-összeállításunk második számához érkeztünk el ezzel a füzettel, amely a tiszta növényi étrendhez készült. A „vegán receptcsokor” ismét 84 receptből áll, melyek hét fejezetbe sorolva, a salátáktól a desszertekig gyakorlatilag a teljes ételpalettát lefedik.

Bővebben...

 


A füzetben található vegán receptek a tiszta növényi étrendnek megfelelő alapanyagokból állnak, nem tartalmaznak semmilyen állati eredetű összetevőt (húst, tojást, tejterméket). Igyekeztünk kerülni a finomított és mesterséges alapanyagokat.

Bővebben...

 

Rólunk írták
etteremtacsko

Messze sugárzó "állócsillagként" ragyog azonban immár sok éve a VII. kerületi Rózsa utca 39. egén a Napfényes Étterem, ahol kizárólag tisztán növényi alapanyagokból készült ételeket szolgálnak fel.

Bővebben...

Éttermi ajándékutalvány
ajandek

Szeretné megajándékozni szeretteit egy különleges gasztronómiai élménnyel? Vásároljon ajándékutalványt éttermünkben különböző értékekben!

Bővebben...

Napfényes Cukrászat
cukrasz

A Napfényes Cukrászat Kft. egészséges, növényi alapanyagú, vegán cukrászipari készítmények előállítására szakosodott.

Bővebben...

2017. december 16., szombat
  • Algaleves magyarosan, padlizsán betéttel   szóját tartalmazzellert tartalmaz
  • 500 Ft
  • Lasagne zöldségesen, növényi sajttal sütve   glutént tartalmazzellert tartalmaz
  • 1400 Ft
  • Gyros tál szójacsíkokkal, salátával, burgonyával, fűszeres öntettel   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 1400 Ft
  • Erdélyi rakott savanyúkáposzta   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 1400 Ft
    16 December 2017, Saturday
  • Hungarian seaweed soup with eggplant   szóját tartalmazzellert tartalmaz
  • 500 HUF
  • Lasagna with vegetables and non-dairy cheese   glutént tartalmazzellert tartalmaz
  • 1400 HUF
  • Gyros dish with soy strips, lettuce, potatoes and spicy sauce   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 1400 HUF
  • Transylvanian layered cabbage   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 1400 HUF
    2017. december 17., vasárnap
  • Bajor burgonyaleves   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmaz
  • 500 Ft
  • Patiszon bundában bulgúrral, majonézes zöldborsóval   glutént tartalmazszóját tartalmazmustárt tartalmaz
  • 1400 Ft
  • Erdőmester szejtán burgonyafánkkal   glutént tartalmazzellert tartalmazmustárt tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 1400 Ft
  • Marokkói töltött paprika csicseris rizzsel   glutént tartalmazszóját tartalmazmogyorót tartalmaz
  • 1400 Ft
    17 December 2017, Sunday
  • Bavarian potato soup   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmaz
  • 500 HUF
  • Breaded patty pan squash with bulgur and green peas with "mayonnaise"   glutént tartalmazszóját tartalmazmustárt tartalmaz
  • 1400 HUF
  • Forester seitan with potato doughnuts   glutént tartalmazzellert tartalmazmustárt tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 1400 HUF
  • Moroccan stuffed paprika with rice and chickpeas   glutént tartalmazszóját tartalmazmogyorót tartalmaz
  • 1400 HUF
    2017. december 16., szombat
  • Kukoricakrémleves nachos-szal   szóját tartalmaz
  • 500 Ft
  • Lasagne növényi "sajttal"   glutént tartalmazzellert tartalmaz
  • 1400 Ft
  • Gyros tál szójacsíkokkal, salátával, burgonyával, fűszeres öntettel   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 1400 Ft
    16 December 2017, Saturday
  • Cream of corn soup with nachos   szóját tartalmaz
  • 500 HUF
  • Lasagna with non-dairy cheese   glutént tartalmazzellert tartalmaz
  • 1400 HUF
  • Gyros dish with soy strips, lettuce, potatoes and spicy sauce   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 1400 HUF
    2017. december 17., vasárnap
  • Bajor burgonyaleves   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmaz
  • 500 Ft
  • Marokkói töltött paprika csicseriborsós rizzsel   glutént tartalmazszóját tartalmazmustárt tartalmaz
  • 1400 Ft
  • Erdélyi rakott savanyúkáposzta   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 1400 Ft
    17 December 2017, Sunday
  • Bavarian potato soup   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmaz
  • 500 HUF
  • Moroccan stuffed paprika with rice and chickpeas   glutént tartalmazszóját tartalmazmustárt tartalmaz
  • 1400 HUF
  • Transylvanian layered cabbage   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 1400 HUF
    * Nem gluténmentes környezetben készült, hozzáadott glutént nem tartalmaz.
    Made in an environment containing gluten, contains no added gluten.


    A napi ajánlatot 12–17 óráig, valamint a kínálat erejéig szolgáljuk fel.
    Our daily offers are served from noon to 5 pm and are subject to availability

    Jelmagyarázat:

    glutént tartalmazglutént tartalmazszóját tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmazzellert tartalmazmustárt tartalmazmustárt tartalmazdióféléket tartalmazdióféléket tartalmazszezámmagot tartalmazszezámmagot tartalmazmogyorót tartalmazmogyorót tartalmaz




    Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész információt kapjon újdonságainkról!
    Vegn tterem Vegn tterem Vegn tterem Vegn tterem Vegn tterem

    Napfényes Étterem és Cukrászda • 1053 Budapest, Ferenciek tere 2. (a Veres Pálné és a Curia utca sarkán)
    Telefon: 06-20-311-0313 • Nyitva tartás: H-V 12:00 - 22:30 (konyhazárás: 22 órakor)


    Napfényes Étterem és Pizzéria • 1077 Budapest, Rózsa utca 39.
    Telefon: 06-20-313-5555 • Nyitva tartás: H-V 12:00 - 22:30 (konyhazárás: 22 órakor)
    Asztalfoglalás csak telefonon nyitvatartási időben! – info@napfenyesetterem.hu