Napi ajánlat / Séf ajánlat Étlap / Menu English Deutsch
Életmód | Cikkek Elérhetőség | Rendezvények | Főzőtanfolyam

Mivel lakjanak jól a gluténérzékenyek, ha nem akarnak húst enni?

buza

A gluténérzékenyeknél sajnos szinte „automatikus” reakció, hogy sokkal több húst fogyasztanak, így kerülve el a gluténtartalmú ételeket.

Fontos tudni azonban, hogy a túlzott fehérjefogyasztás számos betegséghez vezethet. A többletfehérje a szervezetben önmérgeződési folyamatot indít el, megterheli a kiválasztószerveket, és a bejutott emésztetlen fehérje egy része nem is tud kiürülni a szervezetből.
Azok a gluténérzékenyek, akik nem akarnak húst enni, vagy csökkenteni akarják az étrendjükben szereplő hús mennyiségét, bátran fogyaszthatnak olyan gabonákat, amelyek nem tartalmaznak glutént, vagyis rizst, kölest és kukoricát, az ezekből készült tésztákat és kásákat, burgonyát, olajos magvakat, hüvelyeseket (pl. bab, borsó, lencse), valamit nyers zöldségeket és gyümölcsöket minden mennyiségben.

A hüvelyesek fogyasztásának nagy előnye, hogy míg a fehérjetartalmuk növényi viszonylatban magas, alacsony zsírtartalommal rendelkeznek, így kiválóan alkalmasak a fehérjebevitel biztosítására, a koleszterinszintet azonban nem emelik meg. Emellett kiváló szénhidrátforrások is.

Ami a gluténérzékenyek egyéb szénhidrátbevitelét illeti, a rizs, különösen a barna rizs fogyasztása javasolt, mivel magas a komplex szénhidráttartalma.  Támogatja az anyagcserét, jól bevált gyomor- és bélproblémákra, segít hajhullás esetén, nyugtató hatással van az idegrendszerre. Kalciumot, magnéziumot, foszfort, káliumot, szerves sókat és B-vitaminokat tartalmaz.

A köles a közhiedelemmel ellentétben nem csupán madáreledelként hasznosítható: sok kovasavat tartalmaz, gazdag fluorban, kénben valamint foszforban, és nem elhanyagolható vas-, magnézium-, kálium-, és cinktartalma sem. Erősíti az immunrendszert, a kovasavak pedig az érfalakra, a kötőszövetekre, a hajra és a körmökre vannak jó hatással. Fluortartalmának köszönhetően segít megerősíteni a fogzománcot, megelőzi a fogszuvasodást. Kölesben gazdag étrend mellett a gyulladások is gyorsabban gyógyulnak, B-vitaminjai pedig az idegrendszerre gyakorolnak kedvező hatást. A köles emellett szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét. Lúgos kémhatású, ezért természetgyógyászok szerint kiemelt szerepe lehet testünk sav-bázis egyensúlyának fenntartásában. Könnyen emészthető, nem okoz gázképződést. Különösen alkalmas kisgyerekek, növekedésben lévő fiatalok, kismamák és betegek táplálására.

A kukorica könnyen emészthető, nagy mennyiségben tartalmaz karotint és cinket, emellett vas, foszfor, kálium, mangán és réz is található benne. Csírája magas olajtartalmú, a belőle készült hidegen sajtolt olaj értékes E-vitaminforrás.

 

Ajánlott kiadványaink:

Célunk e füzetecskével segíteni mindazoknak, akik étrendjüket a természetes életmód elveinek megfelelően szeretnék kialakítani. A vegán receptek különböző ételféleségek széles skáláját fedik le a gabonakásáktól az édességekig.

Bővebben...

 


Recept-összeállításunk második számához érkeztünk el ezzel a füzettel, amely a tiszta növényi étrendhez készült. A „vegán receptcsokor” ismét 84 receptből áll, melyek hét fejezetbe sorolva, a salátáktól a desszertekig gyakorlatilag a teljes ételpalettát lefedik.

Bővebben...

 


A füzetben található vegán receptek a tiszta növényi étrendnek megfelelő alapanyagokból állnak, nem tartalmaznak semmilyen állati eredetű összetevőt (húst, tojást, tejterméket). Igyekeztünk kerülni a finomított és mesterséges alapanyagokat.

Bővebben...

 

2018. július 17., kedd
  • Minestrone (olasz zöldségleves)   glutént tartalmazzellert tartalmaz
  • 500 Ft
  • Rakott burgonya háziasan   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 1500 Ft
  • Spenótfőzelék sült polentával   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 950 Ft
    17 July 2018, Tuesday
  • Minestrone (Italian vegetable soup)   glutént tartalmazzellert tartalmaz
  • 500 HUF
  • Home-style layered potatoes   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 1500 HUF
  • Spinach stew with fried polenta   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 950 HUF
    2018. július 18., szerda
  • Indiai lencsés dál   zellert tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 500 Ft
  • Szejtánszelet dubarry-karfiollal, növényi sajttal sütve ceruzababos rizzsel   glutént tartalmazszóját tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 1500 Ft
  • Gyömbéres-zöldséges szója nyárs szezámos rizzsel, édes-chili szósszal   szóját tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 1500 Ft
    18 July 2018, Wednesday
  • Indian lentil dhal   zellert tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 500 HUF
  • Seitan cutlets with layered cauliflower Dubarry, non-dairy cheese, string beans and jasmine rice   glutént tartalmazszóját tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 1500 HUF
  • Soy skewers with ginger, veggies, sesame and rice in sweet chili sauce   szóját tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 1500 HUF
    Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész információt kapjon újdonságainkról!
    Vegn tterem Vegn tterem Vegn tterem Vegn tterem Vegn tterem

    Napfényes Étterem és Cukrászda • 1053 Budapest, Ferenciek tere 2. (a Veres Pálné és a Curia utca sarkán)
    Telefon: 06-20-311-0313 • Nyitva tartás: H-V 12:00 - 22:30 (konyhazárás: 22 órakor)


    Asztalfoglalás csak telefonon nyitvatartási időben! – info@napfenyesetterem.hu