Napi ajánlat / Séf ajánlat Étlap / Menu English Deutsch
Életmód | Cikkek Elérhetőség | Rendezvények | Főzőtanfolyam

Napfényes Receptek I.

Célunk e füzetecskével segíteni mindazoknak, akik étrendjüket a természetes életmód elveinek megfelelően szeretnék kialakítani. Igyekeztünk a gyűjteménybe kipróbált, jól bevált vegán recepteket összegyűjteni, melyek a különböző ételféleségek széles skáláját fedik le a gabonakásáktól az édességekig. Ezekből válogatva a mindennapi étkezésünkhöz, valamint különleges alkalmakra egyaránt készíthetünk változatos, egészséges és ízletes ételeket!

A gyűjteményben található receptek a tiszta növényi étrendnek megfelelő alapanyagokat tartalmazzák, vagyis főleg gabona- és zöldségféléket, olajos magvakat, növényi olajat, aszalt gyümölcsöket és fűszereket. Nem tartalmaznak semmilyen állati eredetű összetevőt (húst, tojást, tejterméket), és nem tartalmaznak ásványi, illetve denaturált alapanyagokat sem: nincs tehát bennük például só, fehérliszt vagy kristálycukor.

A felhasznált alapanyagok mellett igyekeztünk ügyelni az ételekben szereplő anyagok megfelelő párosítására is. A zöldségfélék például jól összeillenek a gabonafélékkel és az olajos magvakkal. A gyümölcsök viszont általában nem „férnek össze” semmilyen más ételféleséggel, sőt többféle gyümölcsöt sem tanácsos egy étkezésen belül fogyasztani. Az összeillő és össze nem illő ételpárosítások a füzet végén táblázatos formában megtalálhatóak.

I. SALÁTÁK

1. Piros-fehér-zöld saláta  
2. Csicsókasaláta  
3. Káposztasaláta napraforgócsírával  
4. Brokkolisaláta  
5. Napraforgómagos spenótsaláta  
6. Téli almás saláta  
7. Zellersaláta curry-vel  
8. Franciasaláta  
9. Könnyű zöldsaláta  
10. Téli zöldségsaláta  
11. Uborkasaláta napraforgóöntettel és zöldpaprikával  
12. Kapros-káposztás uborkasaláta 

II. SZENDVICSKRÉMEK, PÁSTÉTOMOK

1. Tökmagos zöldségkrém  
2. Köleskörözött  
3. Padlizsánpástétom  
4. Búzacsíra-pástétom  
5. Szendvicskrém napraforgómagból  
6. Avokádókrém  
7. Szezámos diókrém  
8. Szezámos hagymakrém  
9. Csicseriborsó-pástétom  
10. Mogyorókrém („Nutella")  
11. Szójapástétom  
12. Bazsalikomos kesudiópástétom (Pesto) 

III. LEVESEK, FŐZELÉKEK

1. Hajdinás karfiolleves  
2. Sütőtökleves  
3. "Trikolor" leves  
4. Zellerkrémleves  
5. Kukoricaleves újhagymával  
6. Zöldbableves kölessel  
7. Karfiolfőzelék  
8. Spenótfőzelék  
9. Frankfurti zöldségfőzelék  
10. Répafőzelék  
11. Babfőzelék  
12. Borsófőzelék 

IV. FŐÉTELEK

1. Rakott kelkáposzta búzával  
2. Zöldséges hajdina  
3. Tepsis zöldség  
4. Tök- (cukkíni-, csillagtök-, padlizsán-) pörkölt
5. Zöldpörkölt  
6. Töltött káposzta  
7. Kínai tészta  
8. Túrós" tészta  
9. Hamis "vadas" mártás  
10. Mandulával töltött cukkíni  
11. Rakott rizs  
12. Zöldséges árpakása

V. FASÍRTOK, FELTÉTEK

1. Zöldséges zabropogós  
2. Falafel  
3. Sült padlizsán  
4. Bundás zöldségek (pakóra)  
5. Bulgurlabdák  
6. Egybesült lencsefasírt  
7. Lencsefasírt
8. Diós "sajtgolyók"
9. Kölesgombóc  
10. Répával töltött vagdalt  
11. Zöldségfasírt  
12. Bundáskenyér 


VI. ÉDESSÉGEK, SÜTEMÉNYEK

1. Palacsintatészta  
2. Almás lepény  
3. Karobtorta  
4. Kókuszgolyó kölesből  
5. Gyors mákos kölessütemény  
6. Linzertészta  
7. Pirított szezámmagos "töpörtyűs" pogácsa  
8. Kukoricagombóc  
9. Csöröge  
10. Köményes-napraforgós keksz  
11. Hamis túrógombóc  
12. Bejgli (diós, mákos) 

VII. EGYÉB

1. Habarás többféleképpen  
2. Panír  
3. Rizstej házilag  
4. Mandulatej  
5. "Tejföl" mandulából  
6. Szójatej  
7. Szójatejföl  
8. Majonéz tofuból  
9. Kapormártás  
10. Hagymás tortácska  
11. Kenyér  
12. Napon sült kenyér 

TÁBLÁZATOK

Egyes ételfajták összeillő és össze nem illő párosításai
Egyes gabonafajták különböző jellemzői

ASZTALI ÁLDÁSOK

Kiadványok rendelése

Kiadványainkat megrendelheti interneten keresztül a következő címen: Rendelés
Az összes kiadványt megtekintheti itt: http://www.napfenyes.hu/kiadvanyaink/

Kiadványaink szerzőjéről, Váradi Tiborról itt olvashat bővebben.

 

További kiadványok

További kiadványok

Napfényes Receptek I.

Célunk e füzetecskével segíteni mindazoknak, akik étrendjüket a természetes életmód elveinek megfelelően szeretnék kialakítani. A vegán receptek különböző ételféleségek széles skáláját fedik le a gabonakásáktól az édességekig.

Bővebben...

Napfényes Receptek II.

Recept-összeállításunk második számához érkeztünk el ezzel a füzettel, amely a tiszta növényi étrendhez készült. A „vegán receptcsokor” ismét 84 receptből áll, melyek hét fejezetbe sorolva, a salátáktól a desszertekig gyakorlatilag a teljes ételpalettát lefedik.

Bővebben...

Napfényes Receptek III.

A füzetben található vegán receptek a tiszta növényi étrendnek megfelelő alapanyagokból állnak, nem tartalmaznak semmilyen állati eredetű összetevőt (húst, tojást, tejterméket). Igyekeztünk kerülni a finomított és mesterséges alapanyagokat.

Bővebben...

Váradi Tibor: Az egészséges életmód alapjai 1.

Ez a füzet a természetes étrend kialakításában nyújt hasznos segítséget, és vizsgálja a különféle táplálékok hatásait. Ezek megértését táblázatok könnyítik meg. Utat mutat az Egész-séges élet, a tisztulás felé; segít az életmódváltásban.

Bővebben...

Váradi Tibor: Az egészséges életmód alapjai 2.

Kiadványunk második kötetében az élvezeti szerekről, a  vitaminokról és nyomelemekről, az élelmiszeradalékok hatásáról,  a szervezet vízhiányos állapotáról valamint  még sok más, a táplálkozással és az egészséges életmóddal kapcsolatos témában találunk hasznos információkat.

Bővebben...

Váradi Tibor: Az egészséges életmód alapjai 3.

A nagy fehérjemítosz; A légzés hatalma; Vitaminok és nyomelemek; A Billings-módszer; Áttérés a természetes táplálékokra, életmódra; Az öregedés: betegség vagy természetes folyamat? Gyógy-szer a gyógyszer?

Bővebben...

Váradi Tibor: Népbetegségek megelőzése és szelíd gyógymódjai I. rész

Image

A nyugati társadalmakban a civilizációs életmód révén számtalan olyan betegség jelent meg, melyek terjedésének egyelőre az egyébként hatalmas tempóban fejlődő orvostudomány sem tud gátat szabni. 

Bővebben...

Váradi Tibor: Népbetegségek megelőzése és szelíd gyógymódjai II. rész

Image

A könyv részletesen foglalkozik a népbetegségekkel, bemutatja kialakulásuk folyamatát, és sokszínű elméleti és gyakorlati megoldást kínál a gyógyuláshoz.

Bővebben...

Váradi Tibor: Népbetegségek megelőzése és szelíd gyógymódjai III. rész

Image

A könyv részletesen foglalkozik a betegségekkel, bemutatja kialakulásuk folyamatát, sokszínű elméleti és gyakorlati megoldást kínál a gyógyuláshoz.

Bővebben...

Gabonaételek - a Nap ajándékai

Könyvünk célja, hogy ismét közkedveltté tegyük az emberiség egyik legősibb alaptáplálékait, a gabonákat, melyek az egészség és az életerő forrásai. Ezeket az ételeket ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék egészségüket megőrizni, értékes táplálékokat beiktatni étrendjükbe, amelyek között kiemelt fontosságúak a hántolatlan gabonafélékből készült ételek.

Bővebben...

Sütemények - Hagyományosat egészségesen

Könyvünkkel szeretnénk finom és egészséges édes, valamint sós süteményeket bemutatni. Könyvünk segítséget nyújt abban, hogy a mindennapok hagyományos süteményeit egészséges, tisztán növényi alapanyagokból készíthessük el, egyszerűen és gyorsan.

Bővebben...

Kiadványok rendelése

Kiadványainkat megrendelheti interneten keresztül a következő címen: Rendelés
Az összes kiadványt megtekintheti itt: http://www.napfenyes.hu/kiadvanyaink/

Kiadványaink szerzőjéről, Váradi Tiborról itt olvashat bővebben.

Bővebben...


2018. május 22., kedd
  • Magyaros zöldbableves nokedlivel   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmaz
  • 500 Ft
  • Zsenge tökfőzelék zabfasírttal   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 950 Ft
  • Rántott szejtán petrezselymes újburgonyával, "majonézes" céklával   glutént tartalmazszóját tartalmazmustárt tartalmaz
  • 1500 Ft
    22 May 2018, Tuesday
  • Hungarian string bean soup with noodles   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmaz
  • 500 HUF
  • Fresh squash stew with oat fritters   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 950 HUF
  • Fried seitan cutlet with new parsley potatoes and beets in mayonnaise   glutént tartalmazszóját tartalmazmustárt tartalmaz
  • 1500 HUF
    2018. május 23., szerda
  • Spenótos mungóbab dál   zellert tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 500 Ft
  • Marokkói csicseri ragu grillezett padlizsánnal   zellert tartalmaz
  • 1500 Ft
  • Milánói rakott tészta   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 1500 Ft
    23 May 2018, Wednesday
  • Spinach mung dahl   zellert tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 500 HUF
  • Moroccan chickpea ragout with grilled eggplant   zellert tartalmaz
  • 1500 HUF
  • Spaghetti Milanese casserole   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 1500 HUF
    Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész információt kapjon újdonságainkról!
    Vegn tterem Vegn tterem Vegn tterem Vegn tterem Vegn tterem

    Napfényes Étterem és Cukrászda • 1053 Budapest, Ferenciek tere 2. (a Veres Pálné és a Curia utca sarkán)
    Telefon: 06-20-311-0313 • Nyitva tartás: H-V 12:00 - 22:30 (konyhazárás: 22 órakor)


    Asztalfoglalás csak telefonon nyitvatartási időben! – info@napfenyesetterem.hu