Napi ajánlat / Séf ajánlat Étlap / Menu English Deutsch
Életmód | Cikkek Elérhetőség | Rendezvények | Főzőtanfolyam

A természetes életmódnak megfelelő táplálkozás 12 aranyszabálya

  1. Támogassuk a szervezet hajnaltól délig tartó tisztulási periódusát bőséges folyadékbevitellel, illetve gyümölcsök fogyasztásával! Ebben az időszakban lehetőleg gyümölcsön kívül más ételféleséget ne fogyasszunk!

  2. Egyszerre egyféle gyümölcsöt fogyasszunk, két gyümölcsétkezés között tartsunk legalább fél, de inkább egy óra szünetet!

  3. Napi kb. 2 liter folyadék fogyasztása javasolt, kb. 2 óránkénti 2 dl-es elosztásban. Sómentes étrend mellett napi 1-1,5 literes mennyiség is elegendő, illetve a nyers gyümölcsök, zöldségek – magas víztartalmuk-nál fogva – beszámíthatók az elfogyasztott folyadékmennyiségbe. Étkezés előtt fél órával fogyasztott folyadék megalapozza a jó emésztést; az étkezés közben, illetve közvetlenül utána fogyasztott folyadék viszont megzavarja az emésztési folyamatot!

  4. Lehetőleg frissen facsart gyümölcs-, illetve zöldségleveket fogyasszunk! Közvetlen fogyasztásra és sütés-főzés céljára is használjunk tiszta vizet: forrásvíz, alacsony ásványi anyag tartalmú ásványvíz, PI-víz, tisztított víz. Gyógynövényekből készített teákat igyunk! (Lehetőleg egyféle gyógynövényből készítve; méz, citromlé stb. hozzáadása nélkül; testmeleg hőmérsékletűen; lassan elkortyolgatva.)

  5. Használjunk erjedésgátló fűszereket, melyek segítségével csökkenthető a tökéletlen emésztés során a belekben keletkező mérgező anyagok mennyisége! (A legtöbb embernek mára sajnos nem tökéletes az emésztése.) Ilyen fűszerek pl.: fahéj és szegfűszeg (gyümölcsökhöz), kömény (burgonyához), édeskömény, ánizs és piros paprika (gabonafélékhez).

  6. Nagyon fontos az alapos rágás. Rágjuk pépessé, szinte folyékonnyá az ételt! („Lassan rágsz, tovább élsz.")

  7. Ügyeljünk a rendszeres széklet meglétére! Ahány főétkezés, legalább annyi alkalommal kell székletnek is a nap folyamán megjelennie.

  8. „Nem jóllakni kell, hanem megelégedni!” Jóllakás: tele gyomor. A tökéletes emésztéshez a félig telt gyomor az ideális.
  9. Délben a gabona, este a zöldség domináljon étkezésünkben! A gabona táplál, a zöldség tisztít. (A gyümölcs frissít.)

  10. Minden étkezésnél fogyasszunk nyers táplálékot is! Teljes táplálékbevitelünk legalább fele friss-élő étel legyen!

  11. Étkezések között (kivéve a gyümölcsétkezést) várjunk legalább 4-5 órát!

  12. Nyugodt lelkiállapotban együnk, és evés közben az evésre figyeljünk! Kerüljük a sietve, illetve a stressz-állapotban történő étkezést! (Kellemes zene és gyertyafény segítheti a harmonikus étkezést.)


Ajánlott kiadványaink:

Image

A nyugati társadalmakban a civilizációs életmód révén számtalan olyan betegség jelent meg, melyek terjedésének egyelőre az egyébként hatalmas tempóban fejlődő orvostudomány sem tud gátat szabni. 

Bővebben...





Image

A könyv részletesen foglalkozik a népbetegségekkel, bemutatja kialakulásuk folyamatát, és sokszínű elméleti és gyakorlati megoldást kínál a gyógyuláshoz.

Bővebben...

 




Image

A könyv részletesen foglalkozik a betegségekkel, bemutatja kialakulásuk folyamatát, sokszínű elméleti és gyakorlati megoldást kínál a gyógyuláshoz.

Bővebben...

 

További cikkek

További cikkek

Ami megy, az meggy...: Séfünk HÉTVÉGI ajánlata (07.14-15.)

Amíg a "készlet" tart...:

 

Kókuszkrémes meggyleves

Cukkinipaprikás tönkölynokedlivel

Rizsfánk fahéjas sodóval


Asztalfoglalás: +36 20 311 0313

SZERETETTEL VÁRJUK ÖNÖKET!


 

   690.-

   2300.-

   1000.-

 

 

meggy1
Bővebben...

Frissen a kertből: Séfünk HÉTVÉGI ajánlata (07.07-08.)

Kovács Zoltán konyhavezető séfünk kertjéből mángold, oregánó, és bazsalikom fogja szinesíteni e hétvégi Séf ajánlatunkat! Kóstolja meg Ön is!

Erőleves zöldséggyöngyökkel, kakukkfüves polentával

Zöldleveles árparizottó cukkini steakkel

Citromos-limeos "sajttorta" marinált barackkal


Asztalfoglalás: +36 20 311 0313

SZERETETTEL VÁRJUK ÖNÖKET!


   690.-

   2300.-

   1000.-

 

 

cukkinieszoldlevelekkzkert3
Bővebben...

A keleti, a nyugati, és a gyermekkori találkozása e hétvégi SÉF AJÁNLATUNKBAN (06.16-06.17.)!

Csicseriborsóleves cukkinivel, szezámosan

Friss lecsó grillezett vegaburgerrel, házi pitával

Mákos guba szilvalekvárral


Asztalfoglalás: +36 20 311 0313

SZERETETTEL VÁRJUK ÖNÖKET!


   690.-

   2300.-

   1000.-

 

 

 

makosguba
Bővebben...

SZAKÁCS, MOSOGATÓ, és FELSZOLGÁLÓ munkatársakat keresünk!

Legyél Te a Napfényes Étterem új munkatársa!

Amit kérünk tőled:

  • vegetáriánus vagy vegán életmód
  • nyitottság a munkatársak és a vendégek felé
  • jó munkabírás
  • a munkádra való igényesség
  • felszolgálóként legalább egy idegen nyelv ismerete

Amit kínálunk:

  • összetartó közösség
  • hosszú távú munkaviszony
  • inspiráló munkakörnyezet
  • egészséges vegán ételek
odriterasz algr bulgur rizott slt karfiollal kovacszkonyha msolat

Várjuk fényképes önéletrajzodat az info@napfenyesetterem.hu e-mail címen!

Bővebben...

Séfünk HÉTVÉGI ajánlata (06. 02 - 03.)


Hideg gyümölcsleves mentás habbal

Fűszeres szójacsíkok salátafészekben, sült édesburgonyával

Almáspite "tejszínhabbal", grillázzsal


Asztalfoglalás: +36 20 311 0313

SZERETETTEL VÁRJUK ÖNÖKET!


   690.-

   2300.-

   1000.-

 

 

almspite

/ A fotó illusztráció /

Bővebben...

Séfünk ajánlata a PÜNKÖSDI hétvégére (05.19-21.)

Spárgakrémleves 690 Ft  
Spárgaízelítő tárkonyos hollandi mártással, grill paradicsommal 2300 Ft  
Mandula puding eper-rebarbara-spárga kompóttal, édes grissinivel 1000 Ft  

asparagus

VÁRJUK ÖNÖKET SZERETETTEL!

ASZTALFOGLALÁS: +36 20 311 0313

Bővebben...

HOSSZÚ HÉTVÉGE: INDIAI ÉS JAPÁN NAPOK

Séfünk ajánlata szombatra (04. 28.) és vasárnapra (04.29.):

Kókuszkrémes mungóbableves madras curryvel

Indiai vegyes tál - zöldségpakora, almacsatni, basmati rizs, szamósza, papad lepény

Fűszeres sült édes fánk mangós "joghurtban"

 

 

690.-

 2300.-

1000.- 

 
indiaivegyestl   zldsgpakora almacsatni basmati rizs szamsza papad lepny fszeres slt des fnk mangs 22joghurtban22

Séfünk ajánlata hétfőre (04. 30.) és keddre (05.01.):

Miso leves

Sushi tál extra - Spenótos uramaki pácolt tofuval, kinpirával

Tofukrémes japán piskóta málnavelővel, dió grilázzsal

 

  690.-

 2300.-

1000.- 

 
uramaki 06    
     Asztalfoglalás: +36 20 311 0313 


     VÁRJUK ÖNÖKET SZERETETTEL!





Bővebben...

Séfünk ajánlata az Anyák napi hétvégére (05.05 - 05.06.)

 

Currys paradicsomos vöröslencseleves

Mediterrán sült zöldségek polentával, paprikakrém mártással

Szilvalekváros palacsinta vanilia szósszal, fahéjas grillázzsal

 

 

Asztalfoglalás: +36 20 311 0313

SZERETETTEL VÁRJUK ÖNÖKET!

   690.-

   2300.-

   1000.-

 

 

 

 

voroslencseleves

A fotó illusztráció, www.pinterest.com

Bővebben...

TAVASZKÖSZÖNTŐ ajánlatunk szombaton és vasárnap!

Séfünk ajánlata 04.07-04.08.:

Medvehagymakrémleves grissinivel

Diós medvehagymapesztóval sült cékla spenótfészekben, sütőtökpürével, trikolor qinoával

Pirított nudli citrusos morzsával, datolyalekvárral

 

 

690.-

 

2300.-

1000.-

medvehagymalevelek

Fotó: www.pixabay.com

Asztalfoglalás: +36 20 311 0313 

 

Szeretettel várjuk Önöket!

Bővebben...

HÚSVÉTI MENÜ március 31-én, szombaton és április 1-jén, vasárnap!

Séfünk ajánlata:

Ünnepi erőleves gazdagon, reszelt tormával

Diós-csicseris vagdalt zelleres majonézes burgonyával, tofu bacon-nel

Császármorzsa házi dzsemmel

 

690.-

 

2300.-

1000.-

veganer kaiserschmarrn

Fotó: www.gutekueche.at

Asztalfoglalás: +36 20 311 0313 

 

Szeretettel várjuk Önöket!

Bővebben...

VEGÁN FÓRUM MA este a Napfényes Étterem és Rendezvényteremben!

AKI KÉRDEZ: Ön, ha velünk tart!

AKIK VÁLASZOLNAK:
Dr. Hargitai Réka háziorvos,
Homonyik Marcell dietetikus,
Kovács Zoltán vegán séf,
Nagyné Szili Zsuzsanna természetgyógyász, biológus,
Soczó Krisztina környezetvédelmi szakértő és
Tóth Viktor edző, triatlonista.

A belépőjegy ára: 1500 Ft

Jegyét online is megvásárolhatja: http://www.napfenyesprogramok.hu
nyersekszivalakban

Legyen Ön is a Vendégünk!

Bővebben...

MA ESTE pezsdítő jazz, swing, és ragtime a Napfényes Étterem és Cukrászdában!

A Hot Jazz Band és barátai február 27-én, kedden este ismét ellátogatnak hozzánk! Klubestünkön kisebb létszámmal, de teljes hang(ulat)bedobással emelik az amúgy is napfényes hangulatot!

Koncertkezdés: 19:30 órakor

Asztalfoglalását a +36203110313-as telefonszámon várjuk!

Legyen Ön is a vendégünk!
hot jazz band 2
Bővebben...

Enni vagy nem enni?

malacEz a cikksorozat, azt a kényes kérdést fogja boncolgatni, hogy miért is kell kizárni a húst az ember étrendjéből. A választ számos megközelítésben olvashatjátok, ez a bevezető rész csupán felsorolja a szempontokat, melyek a következő számokban részletesen ki lesznek fejtve.

Bővebben...

Tej: élet, erő, egészség?

tej

Számos helyről kapunk jelzéseket, melyek egy irányba mutatnak: A tej nem az a tökéletes táplálék, amit eddig annak hittünk; sem a felnőttek, sem a gyerekek számára. A rengeteg betegség, melynek kiváltó oka a tej, azért keletkezik, mert a tejfogyasztás nem természetes.

Bővebben...

Cukor: édes méreg

cukor

A természetes szénhidrát az egyik fő táplálékunk, ezzel szemben a finomított cukor számos betegség forrása. A legfőbb ok, amiért ártalmunkra van, az, hogy a természetben előforduló növények cukortartalma lényegesen alacsonyabb, mint a bolti fehércukoré.

Bővebben...

Áttérés a természetes táplálékokra

vegyes2

Rövid táblázatunkban bemutatjuk, hogy mely táplálékokat érdemes elhagyni, és helyettük mit érdemes fogyasztani.

Bővebben...

Tavaszi tisztítókúrák

tea

A mérgek a civilizációs életmód következtében jutnak a szervezetbe. A lerakódás több fázisban történik, egyre súlyosabb betegségeket okozva. Minél korábbi fázisban kezdjük a szervezet tisztítását, annál hamarabb gyógyulunk.

Bővebben...

Vitaminok és nyomelemek jelentősebb növényi forrásai

sargarepa

Rövid táblázatunkban ismertetjük a főbb vitaminok és nyomelemek növényi forrásait.

Bővebben...

Egészséges táplálkozás a sav-bázis egyensúly alapján

citrom

Amennyiben túl sok savas anyag rakódik le, úgy különféle betegségek fejlődhetnek ki. A ma szokásos táplálkozás a sav-bázis egyensúlyt erősen savas irányba tolja el.

Bővebben...

A nyers növényi étrend előnyei

vegyes

A nyers növényi ételek természetes formájukban fogyaszthatók. Vitaminokban, nyomelemekben, ásványi anyagokban gazdagok. A növények egymást kiegészítő, teljes egységet képviselő tápanyagokat halmoznak fel.

Bővebben...

A természetes életmódnak megfelelő táplálkozás 12 aranyszabálya

zoldsparga

12 pontba foglaltuk, hogy milyen főbb pontokat érdemes betartani a táplálkozások során.

Bővebben...


2018. július 17., kedd
  • Minestrone (olasz zöldségleves)   glutént tartalmazzellert tartalmaz
  • 500 Ft
  • Rakott burgonya háziasan   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 1500 Ft
  • Spenótfőzelék sült polentával   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 950 Ft
    17 July 2018, Tuesday
  • Minestrone (Italian vegetable soup)   glutént tartalmazzellert tartalmaz
  • 500 HUF
  • Home-style layered potatoes   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 1500 HUF
  • Spinach stew with fried polenta   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 950 HUF
    2018. július 18., szerda
  • Indiai lencsés dál   zellert tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 500 Ft
  • Szejtánszelet dubarry-karfiollal, növényi sajttal sütve ceruzababos rizzsel   glutént tartalmazszóját tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 1500 Ft
  • Gyömbéres-zöldséges szója nyárs szezámos rizzsel, édes-chili szósszal   szóját tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 1500 Ft
    18 July 2018, Wednesday
  • Indian lentil dhal   zellert tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 500 HUF
  • Seitan cutlets with layered cauliflower Dubarry, non-dairy cheese, string beans and jasmine rice   glutént tartalmazszóját tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 1500 HUF
  • Soy skewers with ginger, veggies, sesame and rice in sweet chili sauce   szóját tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 1500 HUF
    Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész információt kapjon újdonságainkról!
    Vegn tterem Vegn tterem Vegn tterem Vegn tterem Vegn tterem

    Napfényes Étterem és Cukrászda • 1053 Budapest, Ferenciek tere 2. (a Veres Pálné és a Curia utca sarkán)
    Telefon: 06-20-311-0313 • Nyitva tartás: H-V 12:00 - 22:30 (konyhazárás: 22 órakor)


    Asztalfoglalás csak telefonon nyitvatartási időben! – info@napfenyesetterem.hu