Napi ajánlatok Étlap / Menü English Deutsch
Életmód | Cikkek | Kiadványok Elérhetőség | Rendezvények | Főzőtanfolyam

A természetes életmódnak megfelelő táplálkozás 12 aranyszabálya

  1. Támogassuk a szervezet hajnaltól délig tartó tisztulási periódusát bőséges folyadékbevitellel, illetve gyümölcsök fogyasztásával! Ebben az időszakban lehetőleg gyümölcsön kívül más ételféleséget ne fogyasszunk!

  2. Egyszerre egyféle gyümölcsöt fogyasszunk, két gyümölcsétkezés között tartsunk legalább fél, de inkább egy óra szünetet!

  3. Napi kb. 2 liter folyadék fogyasztása javasolt, kb. 2 óránkénti 2 dl-es elosztásban. Sómentes étrend mellett napi 1-1,5 literes mennyiség is elegendő, illetve a nyers gyümölcsök, zöldségek – magas víztartalmuk-nál fogva – beszámíthatók az elfogyasztott folyadékmennyiségbe. Étkezés előtt fél órával fogyasztott folyadék megalapozza a jó emésztést; az étkezés közben, illetve közvetlenül utána fogyasztott folyadék viszont megzavarja az emésztési folyamatot!

  4. Lehetőleg frissen facsart gyümölcs-, illetve zöldségleveket fogyasszunk! Közvetlen fogyasztásra és sütés-főzés céljára is használjunk tiszta vizet: forrásvíz, alacsony ásványi anyag tartalmú ásványvíz, PI-víz, tisztított víz. Gyógynövényekből készített teákat igyunk! (Lehetőleg egyféle gyógynövényből készítve; méz, citromlé stb. hozzáadása nélkül; testmeleg hőmérsékletűen; lassan elkortyolgatva.)

  5. Használjunk erjedésgátló fűszereket, melyek segítségével csökkenthető a tökéletlen emésztés során a belekben keletkező mérgező anyagok mennyisége! (A legtöbb embernek mára sajnos nem tökéletes az emésztése.) Ilyen fűszerek pl.: fahéj és szegfűszeg (gyümölcsökhöz), kömény (burgonyához), édeskömény, ánizs és piros paprika (gabonafélékhez).

  6. Nagyon fontos az alapos rágás. Rágjuk pépessé, szinte folyékonnyá az ételt! („Lassan rágsz, tovább élsz.")

  7. Ügyeljünk a rendszeres széklet meglétére! Ahány főétkezés, legalább annyi alkalommal kell székletnek is a nap folyamán megjelennie.

  8. „Nem jóllakni kell, hanem megelégedni!” Jóllakás: tele gyomor. A tökéletes emésztéshez a félig telt gyomor az ideális.
  9. Délben a gabona, este a zöldség domináljon étkezésünkben! A gabona táplál, a zöldség tisztít. (A gyümölcs frissít.)

  10. Minden étkezésnél fogyasszunk nyers táplálékot is! Teljes táplálékbevitelünk legalább fele friss-élő étel legyen!

  11. Étkezések között (kivéve a gyümölcsétkezést) várjunk legalább 4-5 órát!

  12. Nyugodt lelkiállapotban együnk, és evés közben az evésre figyeljünk! Kerüljük a sietve, illetve a stressz-állapotban történő étkezést! (Kellemes zene és gyertyafény segítheti a harmonikus étkezést.)


Ajánlott kiadványaink:

Image

A nyugati társadalmakban a civilizációs életmód révén számtalan olyan betegség jelent meg, melyek terjedésének egyelőre az egyébként hatalmas tempóban fejlődő orvostudomány sem tud gátat szabni. 

Bővebben...





Image

A könyv részletesen foglalkozik a népbetegségekkel, bemutatja kialakulásuk folyamatát, és sokszínű elméleti és gyakorlati megoldást kínál a gyógyuláshoz.

Bővebben...

 




Image

A könyv részletesen foglalkozik a betegségekkel, bemutatja kialakulásuk folyamatát, sokszínű elméleti és gyakorlati megoldást kínál a gyógyuláshoz.

Bővebben...

 

További cikkek

További cikkek

Enni vagy nem enni?

malacEz a cikksorozat, azt a kényes kérdést fogja boncolgatni, hogy miért is kell kizárni a húst az ember étrendjéből. A választ számos megközelítésben olvashatjátok, ez a bevezető rész csupán felsorolja a szempontokat, melyek a következő számokban részletesen ki lesznek fejtve.

Bővebben...

Tej: élet, erő, egészség?

tej

Számos helyről kapunk jelzéseket, melyek egy irányba mutatnak: A tej nem az a tökéletes táplálék, amit eddig annak hittünk; sem a felnőttek, sem a gyerekek számára. A rengeteg betegség, melynek kiváltó oka a tej, azért keletkezik, mert a tejfogyasztás nem természetes.

Bővebben...

Cukor: édes méreg

cukor

A természetes szénhidrát az egyik fő táplálékunk, ezzel szemben a finomított cukor számos betegség forrása. A legfőbb ok, amiért ártalmunkra van, az, hogy a természetben előforduló növények cukortartalma lényegesen alacsonyabb, mint a bolti fehércukoré.

Bővebben...

Áttérés a természetes táplálékokra

vegyes2

Rövid táblázatunkban bemutatjuk, hogy mely táplálékokat érdemes elhagyni, és helyettük mit érdemes fogyasztani.

Bővebben...

Tavaszi tisztítókúrák

tea

A mérgek a civilizációs életmód következtében jutnak a szervezetbe. A lerakódás több fázisban történik, egyre súlyosabb betegségeket okozva. Minél korábbi fázisban kezdjük a szervezet tisztítását, annál hamarabb gyógyulunk.

Bővebben...

Vitaminok és nyomelemek jelentősebb növényi forrásai

sargarepa

Rövid táblázatunkban ismertetjük a főbb vitaminok és nyomelemek növényi forrásait.

Bővebben...

Egészséges táplálkozás a sav-bázis egyensúly alapján

citrom

Amennyiben túl sok savas anyag rakódik le, úgy különféle betegségek fejlődhetnek ki. A ma szokásos táplálkozás a sav-bázis egyensúlyt erősen savas irányba tolja el.

Bővebben...

A nyers növényi étrend előnyei

vegyes

A nyers növényi ételek természetes formájukban fogyaszthatók. Vitaminokban, nyomelemekben, ásványi anyagokban gazdagok. A növények egymást kiegészítő, teljes egységet képviselő tápanyagokat halmoznak fel.

Bővebben...

A természetes életmódnak megfelelő táplálkozás 12 aranyszabálya

zoldsparga

12 pontba foglaltuk, hogy milyen főbb pontokat érdemes betartani a táplálkozások során.

Bővebben...


Rólunk írták
etteremtacsko

Messze sugárzó "állócsillagként" ragyog azonban immár sok éve a VII. kerületi Rózsa utca 39. egén a Napfényes Étterem, ahol kizárólag tisztán növényi alapanyagokból készült ételeket szolgálnak fel.

Bővebben...

Éttermi ajándékutalvány
ajandek

Szeretné megajándékozni szeretteit egy különleges gasztronómiai élménnyel? Vásároljon ajándékutalványt éttermünkben különböző értékekben!

Bővebben...

Napfényes Cukrászat
cukrasz

A Napfényes Cukrászat Kft. egészséges, növényi alapanyagú, vegán cukrászipari készítmények előállítására szakosodott.

Bővebben...

2017. április 28., péntek
  • Miso leves selyemtofuval   szóját tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 500 Ft
  • Lasagne ratatouille-lel "sajtmártással"   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 1400 Ft
  • Rozsfasírt zellerpürével, kukoricás rizzsel   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmaz
  • 1400 Ft
  • Burgonyafőzelék szejtánpörkölttel   glutént tartalmaz
  • 900 Ft
    28 April 2017, Friday
  • Miso soup with silken tofu   szóját tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 500 HUF
  • Lasagna with ratatouile and "cheese sauce"   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 1400 HUF
  • Rye burger with celery puree and rice with corns   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmaz
  • 1400 HUF
  • Potato stew with seitan   glutént tartalmaz
  • 900 HUF
    2017. április 29., szombat
  • Zöldspárgakrémleves   szóját tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 500 Ft
  • Rántott zöldségek barnarizzsel, kovászos uborkával   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmazmustárt tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 1400 Ft
  • Szejtánpaprikás tofus csuszával   glutént tartalmazszóját tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 1400 Ft
  • Szójacsíkok wokban pirítva, rizzsel, zöldséggel   szóját tartalmazzellert tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 1400 Ft
    29 April 2017, Saturday
  • Asparagus soup with soy cream   szóját tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 500 HUF
  • Fried vegetables with brown rice and pickles   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmazmustárt tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 1400 HUF
  • Paprika seitan stew with tofu noodles   glutént tartalmazszóját tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 1400 HUF
  • Wok-fried soy strips with rice and veggies   szóját tartalmazzellert tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 1400 HUF
    2017. április 28., péntek
  • Spárgakrémleves szójakrémmel   szóját tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 500 Ft
  • Lasagne rataouille-val "sajtmártással"   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 1400 Ft
  • Rozsfasírt zellerpürével, kukoricás rizzsel   glutént tartalmazzellert tartalmaz
  • 1400 Ft
    28 April 2017, Friday
  • Asparagus soup with soy cream   szóját tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 500 HUF
  • Lasagna with ratatouile and "cheese sauce"   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 1400 HUF
  • Rye burger with celery puree and rice with corns   glutént tartalmazzellert tartalmaz
  • 1400 HUF
    2017. április 29., szombat
  • Erőleves polentával, répagyöngyökkel   zellert tartalmazmogyorót tartalmaz
  • 500 Ft
  • Rántott zöldségek barnarizzsel, kovászos uborkával   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 1400 Ft
  • Szejtánpaprikás tönkölynokedlivel   glutént tartalmazszóját tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 1400 Ft
    29 April 2017, Saturday
  • Consommé with polenta and carot pearls   zellert tartalmazmogyorót tartalmaz
  • 500 HUF
  • Fried vegetables with brown rice and pickles   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 1400 HUF
  • Paprika seitan with noodles   glutént tartalmazszóját tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 1400 HUF
    * Nem gluténmentes környezetben készült, hozzáadott glutént nem tartalmaz.
    Made in an environment containing gluten, contains no added gluten.


    A napi ajánlatot 12–17 óráig, valamint a kínálat erejéig szolgáljuk fel.
    Our daily offers are served from noon to 5 pm and are subject to availability

    Jelmagyarázat:

    glutént tartalmazglutént tartalmazszóját tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmazzellert tartalmazmustárt tartalmazmustárt tartalmazdióféléket tartalmazdióféléket tartalmazszezámmagot tartalmazszezámmagot tartalmazmogyorót tartalmazmogyorót tartalmaz




    Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész információt kapjon újdonságainkról!
    Vegn tterem Vegn tterem Vegn tterem Vegn tterem Vegn tterem

    Napfényes Étterem és Cukrászda • 1053 Budapest, Ferenciek tere 2. (a Veres Pálné és a Curia utca sarkán)
    Telefon: 06-20-311-0313 • Nyitva tartás: H-V 12:00 - 22:30 (konyhazárás: 22 órakor)


    Napfényes Étterem és Pizzéria • 1077 Budapest, Rózsa utca 39.
    Telefon: 06-20-313-5555; 06-1-313-5555 • Nyitva tartás: H-V 12:00 - 22:30 (konyhazárás: 22 órakor)
    Asztalfoglalás csak telefonon nyitvatartási időben! – info@napfenyesetterem.hu