Napi ajánlat / Séf ajánlat Étlap / Menu English Deutsch
Életmód | Cikkek Elérhetőség | Rendezvények | Főzőtanfolyam

Vitaminok és nyomelemek jelentősebb növényi forrásai

Vitamin

Jelentősebb forrásai

A (retinol) Répa, paradicsom, kelkáposzta, spenótlevél, brokkoli, cékla,
sárgabarack, áfonya, sárgadinnye, csipkebogyó, zeller, csalán,
petrezselyem, kelkáposzta, fokhagyma
B1 (tiamin) Olajos magvak, dió, mogyoró, gesztenye, búzacsíra, napraforgó,
paradicsom, uborka, kelkáposzta, répa, csalán
B2 (riboflavin) Gabonafélék, búza, kukorica, burgonya, sörélesztő, saláta,
káposzta, aszalt szilva
B3 (niacin) Minden nyers zöldség, karalábé, paradicsom, füge, szilva, dió,
búza
B5 (pantoténsav) Narancslé, búzacsíra, sörélesztő, olajos magvak
(még: méhpempő)
B6 (piridoxin) Burgonya (héjában sütve), búzacsíra, sörélesztő, napraforgó,
káposzta, vöröshagyma
B 12 Sörélesztő, búza, malátaméz, barnarizs, szójalecitin, algák
C (aszkorbinsav) Citrusfélék, csipkebogyó, fejes káposzta, brokkoli,
nyers petrezselyem, paradicsom, kelkáposzta, csalán
D (kalciferol) Zabpehely, búzacsíra, hidegen sajtolt olaj, sörélesztő
E (tokoferol) Napraforgó, mandula, szójaolaj, dió, búzacsíra, brokkoli, kel,
spenót, gabonafélék
H (biotin) Dió, sörélesztő, barnarizs, mák, mogyoró, lencse, ribizke
K Csalán, lucerna, szójaolaj, pórsáfrány, tengeri hínár
P Citrusfélék, szőlő, sárgabarack, paprika, szeder, cseresznye,
csipkebogyó, citrom, hajdina
U Csalán, nyers káposzta, káposztalé

Nyomelemek

Jelentősebb forrásai

Szelén (Se) Lilahagyma, spárga, búzacsíra, búzakorpa, paradicsom, brokkoli
Vas (Fe) Nagycsalán, kamillagyökér, ánizs, erdei szamóca, mák, csalán, őszibarack, dió, bab, spárga, zabpehely
Kalcium (Ca) Búza, szezámmag, csalán, káposzta, petrezselyem, narancs,
mandarin, hagyma, mák, szójabab, amerikai mogyoró, dió,
napraforgó, szárazbab
Magnézium (Mg) Zab, csalán, füge, citrom, grapefruit, kukorica, mandula, dió,
olajos magvak, alma, minden zöld növény
Nátrium (Na) Árpa, cékla, sárgarépa, articsóka
Kálium (K) Rozs, citrusfélék, paradicsom, vízi torma, menta, napraforgó,
banán, burgonya
Cink (Zn) Rozscsíra, búzakorpa, zabpehely, mandula, datolya, csalán
Réz (Cu) Csalán, szárazbab, borsó, búza, szilva

 

Ajánlott kiadványaink:

Célunk e füzetecskével segíteni mindazoknak, akik étrendjüket a természetes életmód elveinek megfelelően szeretnék kialakítani. A vegán receptek különböző ételféleségek széles skáláját fedik le a gabonakásáktól az édességekig.

Bővebben...

 


Recept-összeállításunk második számához érkeztünk el ezzel a füzettel, amely a tiszta növényi étrendhez készült. A „vegán receptcsokor” ismét 84 receptből áll, melyek hét fejezetbe sorolva, a salátáktól a desszertekig gyakorlatilag a teljes ételpalettát lefedik.

Bővebben...

 


A füzetben található vegán receptek a tiszta növényi étrendnek megfelelő alapanyagokból állnak, nem tartalmaznak semmilyen állati eredetű összetevőt (húst, tojást, tejterméket). Igyekeztünk kerülni a finomított és mesterséges alapanyagokat.

Bővebben...

 

További cikkek

További cikkek

Séfünk ajánlata a PÜNKÖSDI hétvégére (05.19-21.)

Spárgakrémleves 690 Ft  
Spárgaízelítő tárkonyos hollandi mártással, grill paradicsommal 2300 Ft  
Mandula puding eper-rebarbara-spárga kompóttal, édes grissinivel 1000 Ft  

asparagus

VÁRJUK ÖNÖKET SZERETETTEL!

ASZTALFOGLALÁS: +36 20 311 0313

Bővebben...

HOSSZÚ HÉTVÉGE: INDIAI ÉS JAPÁN NAPOK

Séfünk ajánlata szombatra (04. 28.) és vasárnapra (04.29.):

Kókuszkrémes mungóbableves madras curryvel

Indiai vegyes tál - zöldségpakora, almacsatni, basmati rizs, szamósza, papad lepény

Fűszeres sült édes fánk mangós "joghurtban"

 

 

690.-

 2300.-

1000.- 

 
indiaivegyestl   zldsgpakora almacsatni basmati rizs szamsza papad lepny fszeres slt des fnk mangs 22joghurtban22

Séfünk ajánlata hétfőre (04. 30.) és keddre (05.01.):

Miso leves

Sushi tál extra - Spenótos uramaki pácolt tofuval, kinpirával

Tofukrémes japán piskóta málnavelővel, dió grilázzsal

 

  690.-

 2300.-

1000.- 

 
uramaki 06    
     Asztalfoglalás: +36 20 311 0313 


     VÁRJUK ÖNÖKET SZERETETTEL!





Bővebben...

Séfünk ajánlata az Anyák napi hétvégére (05.05 - 05.06.)

 

Currys paradicsomos vöröslencseleves

Mediterrán sült zöldségek polentával, paprikakrém mártással

Szilvalekváros palacsinta vanilia szósszal, fahéjas grillázzsal

 

 

Asztalfoglalás: +36 20 311 0313

SZERETETTEL VÁRJUK ÖNÖKET!

   690.-

   2300.-

   1000.-

 

 

 

 

voroslencseleves

A fotó illusztráció, www.pinterest.com

Bővebben...

TAVASZKÖSZÖNTŐ ajánlatunk szombaton és vasárnap!

Séfünk ajánlata 04.07-04.08.:

Medvehagymakrémleves grissinivel

Diós medvehagymapesztóval sült cékla spenótfészekben, sütőtökpürével, trikolor qinoával

Pirított nudli citrusos morzsával, datolyalekvárral

 

 

690.-

 

2300.-

1000.-

medvehagymalevelek

Fotó: www.pixabay.com

Asztalfoglalás: +36 20 311 0313 

 

Szeretettel várjuk Önöket!

Bővebben...

HÚSVÉTI MENÜ március 31-én, szombaton és április 1-jén, vasárnap!

Séfünk ajánlata:

Ünnepi erőleves gazdagon, reszelt tormával

Diós-csicseris vagdalt zelleres majonézes burgonyával, tofu bacon-nel

Császármorzsa házi dzsemmel

 

690.-

 

2300.-

1000.-

veganer kaiserschmarrn

Fotó: www.gutekueche.at

Asztalfoglalás: +36 20 311 0313 

 

Szeretettel várjuk Önöket!

Bővebben...

VEGÁN FÓRUM MA este a Napfényes Étterem és Rendezvényteremben!

AKI KÉRDEZ: Ön, ha velünk tart!

AKIK VÁLASZOLNAK:
Dr. Hargitai Réka háziorvos,
Homonyik Marcell dietetikus,
Kovács Zoltán vegán séf,
Nagyné Szili Zsuzsanna természetgyógyász, biológus,
Soczó Krisztina környezetvédelmi szakértő és
Tóth Viktor edző, triatlonista.

A belépőjegy ára: 1500 Ft

Jegyét online is megvásárolhatja: http://www.napfenyesprogramok.hu
nyersekszivalakban

Legyen Ön is a Vendégünk!

Bővebben...

MA ESTE pezsdítő jazz, swing, és ragtime a Napfényes Étterem és Cukrászdában!

A Hot Jazz Band és barátai február 27-én, kedden este ismét ellátogatnak hozzánk! Klubestünkön kisebb létszámmal, de teljes hang(ulat)bedobással emelik az amúgy is napfényes hangulatot!

Koncertkezdés: 19:30 órakor

Asztalfoglalását a +36203110313-as telefonszámon várjuk!

Legyen Ön is a vendégünk!
hot jazz band 2
Bővebben...

Enni vagy nem enni?

malacEz a cikksorozat, azt a kényes kérdést fogja boncolgatni, hogy miért is kell kizárni a húst az ember étrendjéből. A választ számos megközelítésben olvashatjátok, ez a bevezető rész csupán felsorolja a szempontokat, melyek a következő számokban részletesen ki lesznek fejtve.

Bővebben...

Tej: élet, erő, egészség?

tej

Számos helyről kapunk jelzéseket, melyek egy irányba mutatnak: A tej nem az a tökéletes táplálék, amit eddig annak hittünk; sem a felnőttek, sem a gyerekek számára. A rengeteg betegség, melynek kiváltó oka a tej, azért keletkezik, mert a tejfogyasztás nem természetes.

Bővebben...

Cukor: édes méreg

cukor

A természetes szénhidrát az egyik fő táplálékunk, ezzel szemben a finomított cukor számos betegség forrása. A legfőbb ok, amiért ártalmunkra van, az, hogy a természetben előforduló növények cukortartalma lényegesen alacsonyabb, mint a bolti fehércukoré.

Bővebben...

Áttérés a természetes táplálékokra

vegyes2

Rövid táblázatunkban bemutatjuk, hogy mely táplálékokat érdemes elhagyni, és helyettük mit érdemes fogyasztani.

Bővebben...

Tavaszi tisztítókúrák

tea

A mérgek a civilizációs életmód következtében jutnak a szervezetbe. A lerakódás több fázisban történik, egyre súlyosabb betegségeket okozva. Minél korábbi fázisban kezdjük a szervezet tisztítását, annál hamarabb gyógyulunk.

Bővebben...

Vitaminok és nyomelemek jelentősebb növényi forrásai

sargarepa

Rövid táblázatunkban ismertetjük a főbb vitaminok és nyomelemek növényi forrásait.

Bővebben...

Egészséges táplálkozás a sav-bázis egyensúly alapján

citrom

Amennyiben túl sok savas anyag rakódik le, úgy különféle betegségek fejlődhetnek ki. A ma szokásos táplálkozás a sav-bázis egyensúlyt erősen savas irányba tolja el.

Bővebben...

A nyers növényi étrend előnyei

vegyes

A nyers növényi ételek természetes formájukban fogyaszthatók. Vitaminokban, nyomelemekben, ásványi anyagokban gazdagok. A növények egymást kiegészítő, teljes egységet képviselő tápanyagokat halmoznak fel.

Bővebben...

A természetes életmódnak megfelelő táplálkozás 12 aranyszabálya

zoldsparga

12 pontba foglaltuk, hogy milyen főbb pontokat érdemes betartani a táplálkozások során.

Bővebben...


2018. május 22., kedd
  • Magyaros zöldbableves nokedlivel   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmaz
  • 500 Ft
  • Zsenge tökfőzelék zabfasírttal   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 950 Ft
  • Rántott szejtán petrezselymes újburgonyával, "majonézes" céklával   glutént tartalmazszóját tartalmazmustárt tartalmaz
  • 1500 Ft
    22 May 2018, Tuesday
  • Hungarian string bean soup with noodles   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmaz
  • 500 HUF
  • Fresh squash stew with oat fritters   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 950 HUF
  • Fried seitan cutlet with new parsley potatoes and beets in mayonnaise   glutént tartalmazszóját tartalmazmustárt tartalmaz
  • 1500 HUF
    2018. május 23., szerda
  • Spenótos mungóbab dál   zellert tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 500 Ft
  • Marokkói csicseri ragu grillezett padlizsánnal   zellert tartalmaz
  • 1500 Ft
  • Milánói rakott tészta   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 1500 Ft
    23 May 2018, Wednesday
  • Spinach mung dahl   zellert tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 500 HUF
  • Moroccan chickpea ragout with grilled eggplant   zellert tartalmaz
  • 1500 HUF
  • Spaghetti Milanese casserole   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 1500 HUF
    Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész információt kapjon újdonságainkról!
    Vegn tterem Vegn tterem Vegn tterem Vegn tterem Vegn tterem

    Napfényes Étterem és Cukrászda • 1053 Budapest, Ferenciek tere 2. (a Veres Pálné és a Curia utca sarkán)
    Telefon: 06-20-311-0313 • Nyitva tartás: H-V 12:00 - 22:30 (konyhazárás: 22 órakor)


    Asztalfoglalás csak telefonon nyitvatartási időben! – info@napfenyesetterem.hu