Napi ajánlatok Étlap / Menü English Deutsch
Életmód | Cikkek | Kiadványok Elérhetőség | Rendezvények | Főzőtanfolyam

Vitaminok és nyomelemek jelentősebb növényi forrásai

Vitamin

Jelentősebb forrásai

A (retinol) Répa, paradicsom, kelkáposzta, spenótlevél, brokkoli, cékla,
sárgabarack, áfonya, sárgadinnye, csipkebogyó, zeller, csalán,
petrezselyem, kelkáposzta, fokhagyma
B1 (tiamin) Olajos magvak, dió, mogyoró, gesztenye, búzacsíra, napraforgó,
paradicsom, uborka, kelkáposzta, répa, csalán
B2 (riboflavin) Gabonafélék, búza, kukorica, burgonya, sörélesztő, saláta,
káposzta, aszalt szilva
B3 (niacin) Minden nyers zöldség, karalábé, paradicsom, füge, szilva, dió,
búza
B5 (pantoténsav) Narancslé, búzacsíra, sörélesztő, olajos magvak
(még: méhpempő)
B6 (piridoxin) Burgonya (héjában sütve), búzacsíra, sörélesztő, napraforgó,
káposzta, vöröshagyma
B 12 Sörélesztő, búza, malátaméz, barnarizs, szójalecitin, algák
C (aszkorbinsav) Citrusfélék, csipkebogyó, fejes káposzta, brokkoli,
nyers petrezselyem, paradicsom, kelkáposzta, csalán
D (kalciferol) Zabpehely, búzacsíra, hidegen sajtolt olaj, sörélesztő
E (tokoferol) Napraforgó, mandula, szójaolaj, dió, búzacsíra, brokkoli, kel,
spenót, gabonafélék
H (biotin) Dió, sörélesztő, barnarizs, mák, mogyoró, lencse, ribizke
K Csalán, lucerna, szójaolaj, pórsáfrány, tengeri hínár
P Citrusfélék, szőlő, sárgabarack, paprika, szeder, cseresznye,
csipkebogyó, citrom, hajdina
U Csalán, nyers káposzta, káposztalé

Nyomelemek

Jelentősebb forrásai

Szelén (Se) Lilahagyma, spárga, búzacsíra, búzakorpa, paradicsom, brokkoli
Vas (Fe) Nagycsalán, kamillagyökér, ánizs, erdei szamóca, mák, csalán, őszibarack, dió, bab, spárga, zabpehely
Kalcium (Ca) Búza, szezámmag, csalán, káposzta, petrezselyem, narancs,
mandarin, hagyma, mák, szójabab, amerikai mogyoró, dió,
napraforgó, szárazbab
Magnézium (Mg) Zab, csalán, füge, citrom, grapefruit, kukorica, mandula, dió,
olajos magvak, alma, minden zöld növény
Nátrium (Na) Árpa, cékla, sárgarépa, articsóka
Kálium (K) Rozs, citrusfélék, paradicsom, vízi torma, menta, napraforgó,
banán, burgonya
Cink (Zn) Rozscsíra, búzakorpa, zabpehely, mandula, datolya, csalán
Réz (Cu) Csalán, szárazbab, borsó, búza, szilva

 

Ajánlott kiadványaink:

Célunk e füzetecskével segíteni mindazoknak, akik étrendjüket a természetes életmód elveinek megfelelően szeretnék kialakítani. A vegán receptek különböző ételféleségek széles skáláját fedik le a gabonakásáktól az édességekig.

Bővebben...

 


Recept-összeállításunk második számához érkeztünk el ezzel a füzettel, amely a tiszta növényi étrendhez készült. A „vegán receptcsokor” ismét 84 receptből áll, melyek hét fejezetbe sorolva, a salátáktól a desszertekig gyakorlatilag a teljes ételpalettát lefedik.

Bővebben...

 


A füzetben található vegán receptek a tiszta növényi étrendnek megfelelő alapanyagokból állnak, nem tartalmaznak semmilyen állati eredetű összetevőt (húst, tojást, tejterméket). Igyekeztünk kerülni a finomított és mesterséges alapanyagokat.

Bővebben...

 

További cikkek

További cikkek

ÜNNEPI NYITVA TARTÁSUNK

Kedves Vendégeink!

Ünnepi nyitva tartásunk mindkét Éttermünkben:

December 24., 25., 26.: ZÁRVA

December 27., 28., 29., 30. NYITVA 12:00 - 22:30

December 31., január 1., január 2.: ZÁRVA

Újévi nyitás: 2018. január 3. 12:00

Szeretettel várjuk ÖNÖKET!

nnepi gyertya
Bővebben...

Enni vagy nem enni?

malacEz a cikksorozat, azt a kényes kérdést fogja boncolgatni, hogy miért is kell kizárni a húst az ember étrendjéből. A választ számos megközelítésben olvashatjátok, ez a bevezető rész csupán felsorolja a szempontokat, melyek a következő számokban részletesen ki lesznek fejtve.

Bővebben...

Tej: élet, erő, egészség?

tej

Számos helyről kapunk jelzéseket, melyek egy irányba mutatnak: A tej nem az a tökéletes táplálék, amit eddig annak hittünk; sem a felnőttek, sem a gyerekek számára. A rengeteg betegség, melynek kiváltó oka a tej, azért keletkezik, mert a tejfogyasztás nem természetes.

Bővebben...

Cukor: édes méreg

cukor

A természetes szénhidrát az egyik fő táplálékunk, ezzel szemben a finomított cukor számos betegség forrása. A legfőbb ok, amiért ártalmunkra van, az, hogy a természetben előforduló növények cukortartalma lényegesen alacsonyabb, mint a bolti fehércukoré.

Bővebben...

Áttérés a természetes táplálékokra

vegyes2

Rövid táblázatunkban bemutatjuk, hogy mely táplálékokat érdemes elhagyni, és helyettük mit érdemes fogyasztani.

Bővebben...

Tavaszi tisztítókúrák

tea

A mérgek a civilizációs életmód következtében jutnak a szervezetbe. A lerakódás több fázisban történik, egyre súlyosabb betegségeket okozva. Minél korábbi fázisban kezdjük a szervezet tisztítását, annál hamarabb gyógyulunk.

Bővebben...

Vitaminok és nyomelemek jelentősebb növényi forrásai

sargarepa

Rövid táblázatunkban ismertetjük a főbb vitaminok és nyomelemek növényi forrásait.

Bővebben...

Egészséges táplálkozás a sav-bázis egyensúly alapján

citrom

Amennyiben túl sok savas anyag rakódik le, úgy különféle betegségek fejlődhetnek ki. A ma szokásos táplálkozás a sav-bázis egyensúlyt erősen savas irányba tolja el.

Bővebben...

A nyers növényi étrend előnyei

vegyes

A nyers növényi ételek természetes formájukban fogyaszthatók. Vitaminokban, nyomelemekben, ásványi anyagokban gazdagok. A növények egymást kiegészítő, teljes egységet képviselő tápanyagokat halmoznak fel.

Bővebben...

A természetes életmódnak megfelelő táplálkozás 12 aranyszabálya

zoldsparga

12 pontba foglaltuk, hogy milyen főbb pontokat érdemes betartani a táplálkozások során.

Bővebben...


Rólunk írták
etteremtacsko

Messze sugárzó "állócsillagként" ragyog azonban immár sok éve a VII. kerületi Rózsa utca 39. egén a Napfényes Étterem, ahol kizárólag tisztán növényi alapanyagokból készült ételeket szolgálnak fel.

Bővebben...

Éttermi ajándékutalvány
ajandek

Szeretné megajándékozni szeretteit egy különleges gasztronómiai élménnyel? Vásároljon ajándékutalványt éttermünkben különböző értékekben!

Bővebben...

Napfényes Cukrászat
cukrasz

A Napfényes Cukrászat Kft. egészséges, növényi alapanyagú, vegán cukrászipari készítmények előállítására szakosodott.

Bővebben...

2017. december 16., szombat
  • Algaleves magyarosan, padlizsán betéttel   szóját tartalmazzellert tartalmaz
  • 500 Ft
  • Lasagne zöldségesen, növényi sajttal sütve   glutént tartalmazzellert tartalmaz
  • 1400 Ft
  • Gyros tál szójacsíkokkal, salátával, burgonyával, fűszeres öntettel   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 1400 Ft
  • Erdélyi rakott savanyúkáposzta   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 1400 Ft
    16 December 2017, Saturday
  • Hungarian seaweed soup with eggplant   szóját tartalmazzellert tartalmaz
  • 500 HUF
  • Lasagna with vegetables and non-dairy cheese   glutént tartalmazzellert tartalmaz
  • 1400 HUF
  • Gyros dish with soy strips, lettuce, potatoes and spicy sauce   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 1400 HUF
  • Transylvanian layered cabbage   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 1400 HUF
    2017. december 17., vasárnap
  • Bajor burgonyaleves   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmaz
  • 500 Ft
  • Patiszon bundában bulgúrral, majonézes zöldborsóval   glutént tartalmazszóját tartalmazmustárt tartalmaz
  • 1400 Ft
  • Erdőmester szejtán burgonyafánkkal   glutént tartalmazzellert tartalmazmustárt tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 1400 Ft
  • Marokkói töltött paprika csicseris rizzsel   glutént tartalmazszóját tartalmazmogyorót tartalmaz
  • 1400 Ft
    17 December 2017, Sunday
  • Bavarian potato soup   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmaz
  • 500 HUF
  • Breaded patty pan squash with bulgur and green peas with "mayonnaise"   glutént tartalmazszóját tartalmazmustárt tartalmaz
  • 1400 HUF
  • Forester seitan with potato doughnuts   glutént tartalmazzellert tartalmazmustárt tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 1400 HUF
  • Moroccan stuffed paprika with rice and chickpeas   glutént tartalmazszóját tartalmazmogyorót tartalmaz
  • 1400 HUF
    2017. december 16., szombat
  • Kukoricakrémleves nachos-szal   szóját tartalmaz
  • 500 Ft
  • Lasagne növényi "sajttal"   glutént tartalmazzellert tartalmaz
  • 1400 Ft
  • Gyros tál szójacsíkokkal, salátával, burgonyával, fűszeres öntettel   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 1400 Ft
    16 December 2017, Saturday
  • Cream of corn soup with nachos   szóját tartalmaz
  • 500 HUF
  • Lasagna with non-dairy cheese   glutént tartalmazzellert tartalmaz
  • 1400 HUF
  • Gyros dish with soy strips, lettuce, potatoes and spicy sauce   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 1400 HUF
    2017. december 17., vasárnap
  • Bajor burgonyaleves   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmaz
  • 500 Ft
  • Marokkói töltött paprika csicseriborsós rizzsel   glutént tartalmazszóját tartalmazmustárt tartalmaz
  • 1400 Ft
  • Erdélyi rakott savanyúkáposzta   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 1400 Ft
    17 December 2017, Sunday
  • Bavarian potato soup   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmaz
  • 500 HUF
  • Moroccan stuffed paprika with rice and chickpeas   glutént tartalmazszóját tartalmazmustárt tartalmaz
  • 1400 HUF
  • Transylvanian layered cabbage   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 1400 HUF
    * Nem gluténmentes környezetben készült, hozzáadott glutént nem tartalmaz.
    Made in an environment containing gluten, contains no added gluten.


    A napi ajánlatot 12–17 óráig, valamint a kínálat erejéig szolgáljuk fel.
    Our daily offers are served from noon to 5 pm and are subject to availability

    Jelmagyarázat:

    glutént tartalmazglutént tartalmazszóját tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmazzellert tartalmazmustárt tartalmazmustárt tartalmazdióféléket tartalmazdióféléket tartalmazszezámmagot tartalmazszezámmagot tartalmazmogyorót tartalmazmogyorót tartalmaz




    Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész információt kapjon újdonságainkról!
    Vegn tterem Vegn tterem Vegn tterem Vegn tterem Vegn tterem

    Napfényes Étterem és Cukrászda • 1053 Budapest, Ferenciek tere 2. (a Veres Pálné és a Curia utca sarkán)
    Telefon: 06-20-311-0313 • Nyitva tartás: H-V 12:00 - 22:30 (konyhazárás: 22 órakor)


    Napfényes Étterem és Pizzéria • 1077 Budapest, Rózsa utca 39.
    Telefon: 06-20-313-5555 • Nyitva tartás: H-V 12:00 - 22:30 (konyhazárás: 22 órakor)
    Asztalfoglalás csak telefonon nyitvatartási időben! – info@napfenyesetterem.hu