Napi ajánlat / Séf ajánlat Étlap / Menu English Deutsch
Életmód | Cikkek Elérhetőség | Rendezvények | Főzőtanfolyam

A húspótlók (mint pl. a szejtán, a tofu és egyéb szójakészítmények) nem károsak az emberi test számára?

tofuA vegetáriánusok körében nagyon közkedvelt alapanyag a szejtán, amelyet húspótlóként tartanak számon.

Többnyire tönkölybúzából készül, de elvileg készíthető más gabonából is. Úgynevezett „szétválasztásos” eljárással készül, amelynek az a lényege, hogy a tönkölylisztből tisztított víz és tengeri só hozzáadásával tésztát készítenek. Pihentetés után a keményítő nagy részét és a tönkölyfehérjét szétválasztják, csökkentve ezzel a gabonában található szénhidráttartalmat. Ezután a kinyert koncentrátumot vízzel átmossák, majd különböző módokon hőkezelik. Fehérjetartalma vetekszik a szójáéval. Fehérjén kívül tartalmazza még szinte az egész B-vitamin családot, E-vitamint, rezet, vasat, mangánt, cinket, magnéziumot, kalciumot, foszfort és szelént.

A tofu egy kínai eredetű élelmiszer, melyet szójatej megaltatásával és a visszamaradt „túró” összenyomásával készítenek. Mára az egész világon széles körben elterjedt, a növények között magas fehérjetartalma miatt főleg a vegetáriánusok étrendjében foglal el fontos szerepet. Szóját  tartalmazó termékek, így a tofu vásárlása esetén is érdemes ellenőriznünk, hogy nem génkezelt szójáról van-e szó, ami tudvalevőleg ártalmas.

A szejtánról és a tofuról egyaránt elmondható, hogy sokkal egészségesebb fehérjeforrások, mint az állati eredetű ételek. Általában a növényi fehérjék bizonyítottan pozitív élettani hatásokkal rendelkeznek, csökkentik például a vérnyomást. A szójabab, amelyből a tofu készül, teljes értékű fehérjeforrás. A tofu és a szejtán zsírtartalma alacsony, így nem növelik a koleszterinszintet. Mint minden fehérjeforrásra, a tofura és a szejtánra is igaz azonban, hogy túlzott mértékű fogyasztásuk egészségkárosító hatású lehet, az emésztetlen többletfehérje ugyanis rendkívüli módon megterheli a szervezetet.

 

Ajánlott kiadványaink:

Célunk e füzetecskével segíteni mindazoknak, akik étrendjüket a természetes életmód elveinek megfelelően szeretnék kialakítani. A vegán receptek különböző ételféleségek széles skáláját fedik le a gabonakásáktól az édességekig.

Bővebben...

 


Recept-összeállításunk második számához érkeztünk el ezzel a füzettel, amely a tiszta növényi étrendhez készült. A „vegán receptcsokor” ismét 84 receptből áll, melyek hét fejezetbe sorolva, a salátáktól a desszertekig gyakorlatilag a teljes ételpalettát lefedik.

Bővebben...

 


A füzetben található vegán receptek a tiszta növényi étrendnek megfelelő alapanyagokból állnak, nem tartalmaznak semmilyen állati eredetű összetevőt (húst, tojást, tejterméket). Igyekeztünk kerülni a finomított és mesterséges alapanyagokat.

Bővebben...

 

2018. július 17., kedd
  • Minestrone (olasz zöldségleves)   glutént tartalmazzellert tartalmaz
  • 500 Ft
  • Rakott burgonya háziasan   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 1500 Ft
  • Spenótfőzelék sült polentával   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 950 Ft
    17 July 2018, Tuesday
  • Minestrone (Italian vegetable soup)   glutént tartalmazzellert tartalmaz
  • 500 HUF
  • Home-style layered potatoes   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 1500 HUF
  • Spinach stew with fried polenta   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 950 HUF
    2018. július 18., szerda
  • Indiai lencsés dál   zellert tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 500 Ft
  • Szejtánszelet dubarry-karfiollal, növényi sajttal sütve ceruzababos rizzsel   glutént tartalmazszóját tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 1500 Ft
  • Gyömbéres-zöldséges szója nyárs szezámos rizzsel, édes-chili szósszal   szóját tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 1500 Ft
    18 July 2018, Wednesday
  • Indian lentil dhal   zellert tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 500 HUF
  • Seitan cutlets with layered cauliflower Dubarry, non-dairy cheese, string beans and jasmine rice   glutént tartalmazszóját tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 1500 HUF
  • Soy skewers with ginger, veggies, sesame and rice in sweet chili sauce   szóját tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 1500 HUF
    Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész információt kapjon újdonságainkról!
    Vegn tterem Vegn tterem Vegn tterem Vegn tterem Vegn tterem

    Napfényes Étterem és Cukrászda • 1053 Budapest, Ferenciek tere 2. (a Veres Pálné és a Curia utca sarkán)
    Telefon: 06-20-311-0313 • Nyitva tartás: H-V 12:00 - 22:30 (konyhazárás: 22 órakor)


    Asztalfoglalás csak telefonon nyitvatartási időben! – info@napfenyesetterem.hu