Napi ajánlat / Séf ajánlat Étlap / Menu English Deutsch
Életmód | Cikkek Elérhetőség | Rendezvények | Főzőtanfolyam

Mivel gazdagítható a tejérzékenyek étrendje?

tej2

A tejfogyasztás – értve ezalatt más emlősfajok tejének felnőttkori fogyasztását – nem természetes az ember számára.

Az elválasztás után a tej alkotóelemeit bontó enzimek termelése leáll.

A tejet sokan magas kalciumtartalma miatt fogyasztják, fontos tudni azonban, hogy a pasztörizálás során a tejben olyan folyamatok mennek végbe, amelyek miatt a kalcium egyáltalán nem, vagy csak kis mértékben tud hasznosulni a szervezet számára, azaz többségében nem épül be a csontokba. Ehelyett lerakódik az érfalakra, a csigolyák közé és a csontok külső felületére, elindítva ezzel a meszesedést. Ha belegondolunk abba, mennyi tejtermék fogy például hazánkban a polcokról, feltételezhetjük, hogy ennek a mennyiségnek elvileg meg kellene oldania a csontritkulás problémáját. A valóság azonban az, hogy a csontritkulás ma népbetegségnek számít. Mi lehet ennek az oka? Amellett, hogy a pasztörizáláson átesett tej és tejtermék kalciumtartalma nem hasznosul, a másik ok a vegyes étrend savasító hatása. A savasság ellensúlyozására a szervezet ugyanis kalciumot áramoltat ki a csontokból – ez a folyamat a csontritkulás egyik fő oka. A fent leírtak következtében a csontritkulás és a meszesedés az esetek 90 százalékában egyszerre fordulnak elő.

A kalciumbevitel megoldható azonban más módon is: a mák és a szezámmag például kiváló természetes kalciumforrások, kalciumtartalmuk magasabb mint a tehéntejé, és be is tud épülni a csontokba.

A tej pótlása mint igény felmerülhet gasztronómiai okokból is – nos, erre kiváló megoldást nyújtanak a gabonaalapú, növényi „tejek”, amelyekből egyre szélesebb a kínálat: ma már kapható rizstej, zabtej, sőt, még kölesből készült „tej” is. Ezek többnyire alkalmasak a tej helyettesítésére az olyan főtt ételek esetében, amelyek eredeti receptje tejet tartalmaz. A vegán konyha részei emellett a gabonákból készült tejszínek is: pl. a rizstejszín és a zabtejszín. Ma már kaphatóak gabona vagy szója alapú „joghurtok”, pudingok, „sajtok”, főtt kölesből pedig kiváló túróutánzat készíthető (lásd éttermünk „hamis túrógombócát”!).

 


Ajánlott kiadványaink:

Könyvünk célja, hogy ismét közkedveltté tegyük az emberiség egyik legősibb alaptáplálékait, a gabonákat, melyek az egészség és az életerő forrásai. Ezeket az ételeket ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék egészségüket megőrizni, értékes táplálékokat beiktatni étrendjükbe, amelyek között kiemelt fontosságúak a hántolatlan gabonafélékből készült ételek.

Bővebben...



Könyvünkkel szeretnénk finom és egészséges édes, valamint sós süteményeket bemutatni. Könyvünk segítséget nyújt abban, hogy a mindennapok hagyományos süteményeit egészséges, tisztán növényi alapanyagokból készíthessük el, egyszerűen és gyorsan.

Bővebben...

 

 

2018. július 17., kedd
  • Minestrone (olasz zöldségleves)   glutént tartalmazzellert tartalmaz
  • 500 Ft
  • Rakott burgonya háziasan   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 1500 Ft
  • Spenótfőzelék sült polentával   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 950 Ft
    17 July 2018, Tuesday
  • Minestrone (Italian vegetable soup)   glutént tartalmazzellert tartalmaz
  • 500 HUF
  • Home-style layered potatoes   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 1500 HUF
  • Spinach stew with fried polenta   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 950 HUF
    2018. július 18., szerda
  • Indiai lencsés dál   zellert tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 500 Ft
  • Szejtánszelet dubarry-karfiollal, növényi sajttal sütve ceruzababos rizzsel   glutént tartalmazszóját tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 1500 Ft
  • Gyömbéres-zöldséges szója nyárs szezámos rizzsel, édes-chili szósszal   szóját tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 1500 Ft
    18 July 2018, Wednesday
  • Indian lentil dhal   zellert tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 500 HUF
  • Seitan cutlets with layered cauliflower Dubarry, non-dairy cheese, string beans and jasmine rice   glutént tartalmazszóját tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 1500 HUF
  • Soy skewers with ginger, veggies, sesame and rice in sweet chili sauce   szóját tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 1500 HUF
    Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész információt kapjon újdonságainkról!
    Vegn tterem Vegn tterem Vegn tterem Vegn tterem Vegn tterem

    Napfényes Étterem és Cukrászda • 1053 Budapest, Ferenciek tere 2. (a Veres Pálné és a Curia utca sarkán)
    Telefon: 06-20-311-0313 • Nyitva tartás: H-V 12:00 - 22:30 (konyhazárás: 22 órakor)


    Asztalfoglalás csak telefonon nyitvatartási időben! – info@napfenyesetterem.hu