Napi ajánlatok Étlap / Menü English Deutsch
Életmód | Cikkek | Kiadványok Elérhetőség | Rendezvények | Főzőtanfolyam

Mivel gazdagítható a tejérzékenyek étrendje?

tej2

A tejfogyasztás – értve ezalatt más emlősfajok tejének felnőttkori fogyasztását – nem természetes az ember számára.

Az elválasztás után a tej alkotóelemeit bontó enzimek termelése leáll.

A tejet sokan magas kalciumtartalma miatt fogyasztják, fontos tudni azonban, hogy a pasztörizálás során a tejben olyan folyamatok mennek végbe, amelyek miatt a kalcium egyáltalán nem, vagy csak kis mértékben tud hasznosulni a szervezet számára, azaz többségében nem épül be a csontokba. Ehelyett lerakódik az érfalakra, a csigolyák közé és a csontok külső felületére, elindítva ezzel a meszesedést. Ha belegondolunk abba, mennyi tejtermék fogy például hazánkban a polcokról, feltételezhetjük, hogy ennek a mennyiségnek elvileg meg kellene oldania a csontritkulás problémáját. A valóság azonban az, hogy a csontritkulás ma népbetegségnek számít. Mi lehet ennek az oka? Amellett, hogy a pasztörizáláson átesett tej és tejtermék kalciumtartalma nem hasznosul, a másik ok a vegyes étrend savasító hatása. A savasság ellensúlyozására a szervezet ugyanis kalciumot áramoltat ki a csontokból – ez a folyamat a csontritkulás egyik fő oka. A fent leírtak következtében a csontritkulás és a meszesedés az esetek 90 százalékában egyszerre fordulnak elő.

A kalciumbevitel megoldható azonban más módon is: a mák és a szezámmag például kiváló természetes kalciumforrások, kalciumtartalmuk magasabb mint a tehéntejé, és be is tud épülni a csontokba.

A tej pótlása mint igény felmerülhet gasztronómiai okokból is – nos, erre kiváló megoldást nyújtanak a gabonaalapú, növényi „tejek”, amelyekből egyre szélesebb a kínálat: ma már kapható rizstej, zabtej, sőt, még kölesből készült „tej” is. Ezek többnyire alkalmasak a tej helyettesítésére az olyan főtt ételek esetében, amelyek eredeti receptje tejet tartalmaz. A vegán konyha részei emellett a gabonákból készült tejszínek is: pl. a rizstejszín és a zabtejszín. Ma már kaphatóak gabona vagy szója alapú „joghurtok”, pudingok, „sajtok”, főtt kölesből pedig kiváló túróutánzat készíthető (lásd éttermünk „hamis túrógombócát”!).

 


Ajánlott kiadványaink:

Könyvünk célja, hogy ismét közkedveltté tegyük az emberiség egyik legősibb alaptáplálékait, a gabonákat, melyek az egészség és az életerő forrásai. Ezeket az ételeket ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék egészségüket megőrizni, értékes táplálékokat beiktatni étrendjükbe, amelyek között kiemelt fontosságúak a hántolatlan gabonafélékből készült ételek.

Bővebben...



Könyvünkkel szeretnénk finom és egészséges édes, valamint sós süteményeket bemutatni. Könyvünk segítséget nyújt abban, hogy a mindennapok hagyományos süteményeit egészséges, tisztán növényi alapanyagokból készíthessük el, egyszerűen és gyorsan.

Bővebben...

 

 

Rólunk írták
etteremtacsko

Messze sugárzó "állócsillagként" ragyog azonban immár sok éve a VII. kerületi Rózsa utca 39. egén a Napfényes Étterem, ahol kizárólag tisztán növényi alapanyagokból készült ételeket szolgálnak fel.

Bővebben...

Éttermi ajándékutalvány
ajandek

Szeretné megajándékozni szeretteit egy különleges gasztronómiai élménnyel? Vásároljon ajándékutalványt éttermünkben különböző értékekben!

Bővebben...

Napfényes Cukrászat
cukrasz

A Napfényes Cukrászat Kft. egészséges, növényi alapanyagú, vegán cukrászipari készítmények előállítására szakosodott.

Bővebben...

Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
3112345 6
78 910111213
14151617181920
2122 23242526 27
2829303112 3
45 6789 10
1112 1314151617
1819 20 212223 24
2017. augusztus 23., szerda
  • Kókuszos céklakrémleves édesburgonyával   
  • 500 Ft
  • Bundázott zeller remuláddal, köleskásával   szóját tartalmazzellert tartalmazmustárt tartalmaz
  • 1400 Ft
  • Szójaszelet barbecue mártással, rizi-bizivel, sült hagymával   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 1400 Ft
  • Káposztás kocka   glutént tartalmaz
  • 900 Ft
    23 August 2017, Wednesday
  • Beetroot soup with coconut cream and sweet potatoes   
  • 500 HUF
  • Fried celery with remulad and millet   szóját tartalmazzellert tartalmazmustárt tartalmaz
  • 1400 HUF
  • Soy cutlet in barbecue sauce with rice and peas and fried onions   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 1400 HUF
  • Pasta with cabbage   glutént tartalmaz
  • 900 HUF
    2017. augusztus 24., csütörtök
  • Karfiolkrémleves pirított mandulával   szóját tartalmazdióféléket tartalmaz
  • 500 Ft
  • Töltött paprika   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmaz
  • 1400 Ft
  • Thai zöldséges sült rizs   szóját tartalmazzellert tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 1400 Ft
  • Kelkáposztafőzelék rántott növényi sajttal   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmaz
  • 900 Ft
    24 August 2017, Thursday
  • Cream of cauliflower soup with blanched almonds   szóját tartalmazdióféléket tartalmaz
  • 500 HUF
  • Stuffed paprika   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmaz
  • 1400 HUF
  • Thai fried rice with vegetables   szóját tartalmazzellert tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 1400 HUF
  • Savoy cabbage stew with breaded non-dairy cheese   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmaz
  • 900 HUF
    2017. augusztus 23., szerda
  • Kókuszos céklakrémleves édesburgonyával   
  • 500 Ft
  • Bundázott zeller remuláddal, köleskásával   szóját tartalmazzellert tartalmazmustárt tartalmaz
  • 1400 Ft
  • Szójaszelet barbecue mártással, rizi-bizivel, sült hagymával   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 1400 Ft
    23 August 2017, Wednesday
  • Beetroot soup with coconut cream and sweet potatoes   
  • 500 HUF
  • Fried celery with remulad and millet   szóját tartalmazzellert tartalmazmustárt tartalmaz
  • 1400 HUF
  • Soy cutlet in barbecue sauce with rice and peas and fried onions   glutént tartalmazszóját tartalmaz
  • 1400 HUF
    2017. augusztus 24., csütörtök
  • Karfiolkrémleves pirított mandulával   szóját tartalmazdióféléket tartalmaz
  • 500 Ft
  • Töltött paprika   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmaz
  • 1400 Ft
  • Kelkáposztafőzelék rántott növényi sajttal   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 900 Ft
    24 August 2017, Thursday
  • Cream of cauliflower soup with blanched almonds   szóját tartalmazdióféléket tartalmaz
  • 500 HUF
  • Stuffed paprika   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmaz
  • 1400 HUF
  • Savoy cabbage stew with breaded non-dairy cheese   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmazszezámmagot tartalmaz
  • 900 HUF
    * Nem gluténmentes környezetben készült, hozzáadott glutént nem tartalmaz.
    Made in an environment containing gluten, contains no added gluten.


    A napi ajánlatot 12–17 óráig, valamint a kínálat erejéig szolgáljuk fel.
    Our daily offers are served from noon to 5 pm and are subject to availability

    Jelmagyarázat:

    glutént tartalmazglutént tartalmazszóját tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmazzellert tartalmazmustárt tartalmazmustárt tartalmazdióféléket tartalmazdióféléket tartalmazszezámmagot tartalmazszezámmagot tartalmazmogyorót tartalmazmogyorót tartalmaz




    Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész információt kapjon újdonságainkról!
    Vegn tterem Vegn tterem Vegn tterem Vegn tterem Vegn tterem

    Napfényes Étterem és Cukrászda • 1053 Budapest, Ferenciek tere 2. (a Veres Pálné és a Curia utca sarkán)
    Telefon: 06-20-311-0313 • Nyitva tartás: H-V 12:00 - 22:30 (konyhazárás: 22 órakor)


    Napfényes Étterem és Pizzéria • 1077 Budapest, Rózsa utca 39.
    Telefon: 06-20-313-5555; 06-1-313-5555 • Nyitva tartás: H-V 12:00 - 22:30 (konyhazárás: 22 órakor)
    Asztalfoglalás csak telefonon nyitvatartási időben! – info@napfenyesetterem.hu